Κοσμος

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία

Στο Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον Ουκρανό Maxim Dondyuk, ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως φωτογραφικά βραβεία
© Instagram/ @maximdondyuk

Τραγική η κατάσταση στην Ουκρανία - 4,5 εκατ. άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα - Τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες δέκα περιοχές

Περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.

Ζελένσκι: Η Ρωσία είναι το πρόβλημα στη συμφωνία με τα σιτηρά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα (31/10), ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών, «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Μετά τα χτυπήματα με ουκρανικά drones στον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία βρήκε αφορμή να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τα σιτηρά, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ειδικότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Πλέον δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, με το πρόβλημα να γίνεται πολύ μεγάλο σε φτωχές χώρες σε Αφρική και Ασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ