Κοσμος

Ανταρσία στον στρατό της Ρωσίας: Απλήρωτοι νεοσύλλεκτοι αρνούνται να πολεμήσουν (βίντεο)

«Ξεγελαστήκαμε», δηλώνουν οι εξαγριωμένοι στασιαστές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βίντεο εμφανίζει Ρώσους νεοσύλλεκτους να αρνούνται να σταλούν στην Ουκρανία όταν το ποσό που τους είχαν υποσχεθεί δεν καταβλήθηκε στις οικογένειές τους.

Ανταρσία ξέσπασε στο Ουλιάνοφσκ, στην πόλη - γενέτειρα του Λένιν στις εκβολές του Βόλγα, καθώς περισσότεροι από 100 επίστρατοι Ρώσοι αρνήθηκαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

Τα στρατεύματα εξεγέρθηκαν επειδή οι αξιωματούχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχαν να πληρώσουν την «υπεσχημένη» πληρωμή 4.800 ευρώ στις οικογένειές τους στην φτωχή περιοχή της Τσουβάσια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail..

Μια γυναίκα στρατιωτικός εμφανίζεται να λογομαχεί με τους ένστολους, εν μέσω αναφορών ότι η εθνοφρουρά και η αστυνομία ταραχών κλήθηκαν για να καταστείλουν το κύμα ανυπακοής.

Ο αξιωματικός τους λέει: «Παιδιά, δεν σας υποσχέθηκα 300.000 (ρούβλια)».

«Είναι ξεκάθαρο – ξεγελαστήκαμε», είπε ένας στασιαστής.

Το περιστατικό φέρεται να ακολούθησε μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια αξιωματικών του στρατού να κατευνάσουν τους εξαγριωμένους νεοσύλλεκτους.

Η στρατιωτική μονάδα υποβαλλόταν σε εκπαίδευση στο Ουλιάνοφσκ πριν από την αποστολή τους στο μέτωπο.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας έχει δηλώσει πρόσφατα ότι ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες στρατολογούσαν κρατούμενους από τις φυλακές της πόλης για να πολεμήσουν στον πόλεμο.

Οι επικριτές της κινητοποίησης πολιτών από τον Πούτιν υποστηρίζουν ότι η κλήση στέλνει άνδρες ως τροφή για κανόνια στο μέτωπο, αλλά χιλιάδες έχουν δελεαστεί από υποσχέσεις για πληρωμές πολύ υψηλότερες από τους συνηθισμένους μισθούς τους.

 

«Ήρθα εδώ από τη Μόσχα», είπε ένας στρατευμένος έφεδρος στην ανταρσία, έξαλλος που τα χρήματα δεν έφτασαν στην οικογένειά του. «Επειδή αυτή είναι η Πατρίδα, και ο Πρόεδρος έκανε έκκληση σε όλους μας».

Δήλωσε: «Όταν ήρθα στο στρατολογικό γραφείο, ο στρατιωτικός επίτροπος μου είπε «Μόλις φτάσετε εκεί, θα πληρώσετε εφάπαξ 300.000 ρούβλια μέσα σε δύο, τρεις ημέρες…»

Τα χρήματα προορίζονταν να πάνε στις οικογένειές τους στην φτωχή περιοχή της Τσουβάσια, αλλά δεν έφτασαν ποτέ.

Οι κινητοποιημένοι άνδρες ακούγονται να ζητούν: «Ποιος μας κορόιδεψε;»

Άλλοι είπαν, «Είναι απελπιστικό» προσθέτοντας: «Γιατί είμαστε ακόμη εδώ;»

Η γυναίκα στρατιωτικός τους λέει ότι η υπόσχεση για προκαταβολή ήταν σε σχέδιο νόμου από το Κομμουνιστικό Κόμμα και δεν επικυρώθηκε.

Ένας νεοσύλλεκτος απαντά: «Θα πρέπει να δώσουν πίσω τις ταυτότητες του κόμματός τους και να πάνε οι ίδιοι μετά…»

Ένας άντρας ακούγεται να λέει: «Είναι ξεκάθαρο ότι εξαπατηθήκαμε».

Ένα άλλο βίντεο εμφανίζει στρατιώτες, που πιστεύεται ότι είναι οι ίδιοι, να βγαίνουν στους δρόμους τη νύχτα και να φωνάζουν συνθήματα.

«Αγαπητοί, πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινητοποιημένοι στρατιώτες της Δημοκρατίας του Τσουβάς σας κάνουν έκκληση!

»Διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για να πεθάνουμε για την ασφάλειά σας και την ειρηνική ζωή σας!».

Μια ανοιχτή επιστολή των ανδρών εμφανίζει διαφορετικό νούμερο για το ποσό το οποίο δεν είχαν πληρωθεί.

«Το κράτος αρνείται να μας πληρώσει το ποσό των 195.000 ρουβλιών (3.100 ευρώ), που μας υποσχέθηκε ο πρόεδρός μας, Βλαντίμιρ Πούτιν!

«Γιατί τότε να πάμε σε πόλεμο για αυτό το κράτος, αφήνοντας τις οικογένειές μας χωρίς υποστήριξη;

«Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση και θα επιδιώξουμε δικαιοσύνη έως ότου πληρωθούν τα χρήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνησή μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας!».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέγερση έχει κατασταλεί από τις δυνάμεις του Πούτιν.

(Με πληροφορίες της Daily Mail)