Κοσμος

Σε 20 χρόνια καταδικάστηκε Αμερικανίδα που ηγούταν ταξιαρχίας γυναικών του ΙSIS

Η Άλισον Φλουκ-Έκρεν είχε υποχρεώσει ένα από τα 11 παιδιά της να παντρευτεί τζιχαντιστή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουάσιγκτον: Καταδίκη 20 ετών σε Αμερικανίδα τζιχαντίστρια με 11 παιδιά
H αμερικανίδα του ISIS © Alexandria Sheriff's Office

ΗΠΑ: Καταδίκη 20 ετών στην αμερικανίδα τζιχαντίστρια Άλισον Φλουκ-Έκρεν

Σε 20 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε η 42χρονη αμερικανίδα Άλισον Φλουκ-Έκρεν που ηγήθηκε μίας γυναικείας ταξιαρχίας στους κόλπους του «Ισλαμικού Κράτους». Η πολύτεκνη μητέρα, 42 ετών, δήλωσε ένοχη τον περασμένο Ιούνιο για «υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική επιχείρηση».

Η ταξιαρχίας «Κατίμπα Νουσάιμπα»ανέλαβε δράση τον Φεβρουάριο του 2017 για να βοηθήσει στην άμυνα της Ράκκας. Αφού έπεσε η πόλη, ζήτησε από κάποιον να πει στην οικογένειά της ότι είναι νεκρή, για να αποφύγει τις δικαστικές διώξεις. Μεταξύ 2012-19 η ’Αλισον Φλουκ-Έκρεν στήριζε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία και εκπαίδευσε στρατιωτικά περισσότερες από 100 γυναίκες.

Στην ακροαματική διαδικασία για τον ορισμό της ποινής της, σε δικαστήριο της Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσινγκτον, ζήτησε από την ομοσπονδιακή δικαστή Λεόνι Μπρινκέμα να δείξει «επιείκεια» και να την καταδικάσει μόνο σε δύο χρόνια φυλακή. Ο εισαγγελέας Ρατζ Πάρεχ επισήμανε ωστόσο ότι η Φλουκ-Έκρεν έκανε «πλύση εγκεφάλου σε νέα κορίτσια, τα οποία εκπαίδευε για να σκοτώνουν» και ότι δεν λυπήθηκε ούτε τα ίδια τα παιδιά της.

Μια από τις κόρες της, την οποία υποχρέωσε να «παντρευτεί» έναν μισθοφόρο του Ισλαμικού Κράτους ενώ ήταν μόλις 13 ετών, εξήγησε ότι το κίνητρο της μητέρας της ήταν «η επιθυμία της να ελέγχει και να εξουσιάζει». «Θέλω ο κόσμος να μάθει τι είδους άνθρωπος είναι», είπε η Λεϊλά Έκρεν, που δεν έκρυβε τη νευρικότητά της. 

Τον Ιούνιο παραδέχτηκε ότι δίδαξε στις μαθήτριές της «κάποιες από τις οποίες ήταν μόλις 10-11 ετών» πώς να χειρίζονται αυτόματα όπλα και ζώνες με εκρηκτικά.

Το 2011 η ’Αλισον Φλουκ-Έκρεν, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, εγκαταστάθηκε στη Λιβύη. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Βόλκαν Έκρεν έκλεψε έγγραφα μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης και εκείνη τον βοήθησε να τα αναλύσει και να τα συνοψίσει για λογαριασμό της «Ανσάρ αλ Σαρία», μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα.

Έναν χρόνο αργότερα, η οικογένεια εγκαθίσταται στη Συρία όπου ο σύζυγος γίνεται ελεύθερος σκοπευτής για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Καθώς εκείνη γνώριζε από όπλα (από την εποχή που μεγάλωνε στο αγρόκτημα με τους γονείς της) της ανέθεσαν να εκπαιδεύει άλλες γυναίκες στη χρήση των AK-47 και χειροβομβίδων.

Το 2015, ο Έκρεν σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Τα επόμενα χρόνια, εκείνη ξαναπαντρεύτηκε τρεις φορές με άλλα μέλη του ΙΚ και γέννησε άλλα τέσσερα παιδιά. Συνολικά απέκτησε 11.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ