- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Καμπανάνι UNESCO: Άλυτα στην πλειονότητά τους τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων
Στο 86% των περιπτώσεων οι δράστες δεν εντοπίζονται
Σε παγκόσμια κλίμακα, η μεγάλη πλειονότητα των δολοφονιών δημοσιογράφων παραμένει έγκλημα χωρίς τιμωρία σύμφωνα με την UNESCO.
Οι δολοφονίες δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα παραμένουν ακόμη ατιμώρητες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, καταγγέλλει η UNESCO με αφορμή τη «διεθνή ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρισίας που αφορούν εγκλήματα κατά λειτουργών του Τύπου», ενώ απευθύνει έκκληση στους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες να διενεργούνται έρευνες και να τιμωρούνται οι δράστες.
«Σύμφωνα με νέα δεδομένα της UNESCO, το ποσοστό της ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων παγκοσμίως ανέρχεται στο 86%», ή με άλλα λόγια υποχώρησε κατά 9 μονάδες τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζει σε έκθεσή της η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι «πολύ ανεπαρκής για να σταματήσει» την επιδείνωση της βίας εναντίον δημοσιογράφων, προειδοποιεί η UNESCO.
Κατά την περίοδο 2020-2021, 117 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την πρώτη δημοσίευση αυτής της έκθεσης από την UNESCO, το 2008. Η οργάνωση υπογραμμίζει πάντως πως το 2022, 66 δημοσιογράφοι είχαν ήδη δολοφονηθεί ως την 30ή Σεπτεμβρίου σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα δυο προηγούμενα χρόνια, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται οι φονικότερες για τους δημοσιογράφους ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική και λίγο λιγότερο η Ασία και ο Ειρηνικός. Τουναντίον, το 2020 δεν καταγράφηκε καμιά δολοφονία δημοσιογράφου στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007.
Φαινομενικά παράδοξο: μόλις το 36% των δημοσιογράφων σκοτώθηκε σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις το 2021. Το 64% των δολοφονιών διαπράχθηκε σε χώρες όπου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη πόλεμοι.
Η έκθεση καταγράφει αντίθετα αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας ταραχές ή διαδηλώσεις: ήταν έξι την περίοδο 2020-2021, έναντι τριών την περίοδο 2016-2017.
Η UNESCO υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει ασφαλής τόπος για τους δημοσιογράφους: από τους 117 που δολοφονήθηκαν την περίοδο 2020-2021, 91 από αυτούς (σχεδόν οι οκτώ στους δέκα) ήταν εκτός ωραρίου, στο σπίτι, στο αυτοκίνητό τους ή στον δρόμο, δεν έκαναν ρεπορτάζ, ούτε βρίσκονταν σε συγκεκριμένη αποστολή. Πολλοί δολοφονήθηκαν μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.
Χειρότερα, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021, περνώντας στο 11%, από το 6% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις, η UNESCO απευθύνει εκ νέου έκκληση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα εγκλήματα σε βάρος των δημοσιογράφων να ερευνώνται όπως πρέπει και οι δράστες τους να εντοπίζονται και να καταδικάζονται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.