Κοσμος

Εκλογές αύριο στη Δανία: Έρχεται το τέλος για την πρωθυπουργό Mέτε Φρεντέρικσεν;

Τα πολιτικά ανταλλάγματα και οι σκληρές διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mete-frederiksen

Εκλογές στη Δανία - Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν και οι πολιτικοί της αντίπαλοι - Ο κομβικός ρόλος των Μετριοπαθών

Για μια «μάχη επιβίωσης» της Mέτε Φρεντέρικσεν κάνει λόγο το France 24, αναφερόμενο στις πρόωρες εκλογές της 1η Νοεμβρίου στη Δανία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην κατακερματισμένη πολιτική σκηνή (14 κόμματα διεκδικούν την ψήφο των Δανών) κανένας από τους δύο κύριους συνασπισμούς δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 90 εδρών (σε σύνολο 179) στο Κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης.

Το «κόκκινο μπλοκ» (red bloc) της απερχόμενης πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, το οποίο απαρτίζεται από αριστερά κόμματα και τους Σοσιαλιστές να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, συγκεντρώνει το 49,1% (85 έδρες). Ακολουθεί το «γαλάζιο μπλοκ» (blue bloc) με 40,9% (72 έδρες), το οποίο περιλαμβάνει το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και τρία ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα.

«Όποιος κερδίσει τον μεσαίο χώρο, εξασφαλίζει και την πρωθυπουργία στη Δανία» ξεκαθαρίζει ο πολιτικός αναλυτής Κάσπερ Χάνσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Οι Μετριοπαθείς στη Δανία ρυθμίζουν το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό

Σε αυτήν την παραδοσιακή εκλογική διαμάχη Αριστεράς με Δεξιά κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει ένα νέο κόμμα. Ειδικότερα, τον ρόλο του «ρυθμιστή» φαίνεται να έχουν οι Μετριοπαθείς που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Το κόμμα του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 10% των ψήφων (18 έδρες). Όποιος, λοιπόν, συνεργαστεί με τους Μετριοπαθείς (δίνοντας και τα κατάλληλα πολιτικά ανταλλάγματα), σχηματίζει κυβέρνηση στη Δανία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Ράσμουσεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν στηρίζει κανένα από τα δύο πολιτικά μπλοκ στη Δανία. Ωστόσο, το άλλο ηγετικό μέλος του κόμματος, ο Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ, εμφανίζεται έτοιμος για κυβερνητικές συνεργασίες με όποιον είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό.

Η Μάτε Φρεντέρικσεν ανέλαβε πρωθυπουργός στη Δανία το 2019 και ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. To 2021 η απερχόμενη πρωθυπουργός της Δανίας είχε δεχτεί σφοδρή κριτική εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, καθώς πήγε σε κατάστημα χωρίς να φορά μάσκα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.