Κοσμος

Χωρίς ρεύμα και νερό χιλιάδες σπίτια στο Κίεβο μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις

Αυξήθηκαν τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτήρια στο Κίεβο χωρίς φωτισμό
Στο σκοτάδι κτήρια στο Κίεβο © EPA / OLEG PETRASYUK

Ουκρανία - Κίεβο: Οι πυραυλικές επιθέσεις και τα προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Στο σκοτάδι βρίσκονται 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο. 

«Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε ενεργειακή υποδομή κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών στην πρωτεύουσα έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση. 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο και πρόσθεσε ότι «εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργός. «Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα». Στο Κισινάου, το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που κατερρίφθη από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έπεσαν σε μολδαβικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι και θύματα.

«Ένας πύραυλος ο οποίος κατερρίφθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσε στις παρυφές του χωριού Νασλαβτσέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά τα παράθυρα πολλών κατοικιών έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για τη Μολδαβία, υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα που πλήττεται από τις συνέπειες της σύρραξης. Στις 10 Οκτωβρίου, η Μολδαβία είχε καταγγείλει την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τρεις ρωσικούς πυραύλους Cruise, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σειρά εκρήξεων στο Κίεβο το πρωί της Δευτέρας 

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σήμερα το πρωί, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις. Καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20.

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν "τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής".

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις αεροπορικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ