Κοσμος

Η κυβέρνηση Μελόνι μπλοκάρει την είσοδο πλοίων ΜΚΟ που διέσωσαν μετανάστες

Σε εφαρμογή η αντιμεταναστευτική ατζέντα της νέας πρωθυπουργού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να απαγορεύσει την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα δυο πλοίων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διέσωσαν μετανάστες.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να απαγορεύσει την είσοδο δύο πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όπως μεταδίδουν Μέσα του τηλεοπτικού ομίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα σκάφη των ΜΚΟ διέσωσαν και προτίθενται να μεταφέρουν στην ιταλική ξηρά περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπέγραψε απόφαση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα πλοία Ocean Viking και Humanity1 «δεν ευθυγραμμίζονται με τους ιταλικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Τα δυο πλοία διέσωσαν και μεταφέρουν περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες. Στην απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κοινοποιήθηκε στις πρεσβείες της Νορβηγίας και της Γερμανίας, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μελόνι «εξετάζει την απαγόρευση εισόδου (των δύο πλοίων) στα ιταλικά χωρικά ύδατα».

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε χθες το κυβερνητικό της πρόγραμμα στη Βουλή της Ρώμης.

Σε παρέμβασή της για το μεταναστευτικό, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε: «Στην Ιταλία δεν μπαίνει κανείς παράνομα, όπως δεν μπαίνει και σε καμία άλλη σοβαρή χώρα. Θέλουμε να σταματήσουμε τις παράνομες αποβιβάσεις μεταναστών, την διακίνηση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Με επιστροφή στην αρχική ιδέα της αποστολής Σοφία η οποία, στην τρίτη της φάση, προέβλεπε τον τερματισμό των αποβιβάσεων από την βόρεια Αφρική».

Η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι η χώρα της θα υποδέχεται όσους δικαιούνται άσυλο, «αλλά χωρίς να επιλέγουν οι δουλέμποροι ποιός πρέπει να έρθει στην Ιταλία». Πρότεινε δε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Ευρώπης με την Αφρική, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξή της.

«Εγώ έγινα πρωθυπουργός και έφτασα μέχρι εδώ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε και δεν θα προδώσουμε», κατέληξε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.