Κοσμος

Η Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζει τώρα πως «δεν συμπάθησε ποτέ» τον φασισμό

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι © EPA / FABIO FRUSTACI

Τζόρτζια Μελόνι: Η πρωθυπουργός της Ιταλίας και η αναφορά της στην Ελλάδα - Τι είπε για εργασία και Σχέδιο Ανάκαμψης

«Ελλάδα και Ιταλία είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού» υποστήριξε η Τζόρτζια Μελόνι σε παρέμβασή της στη Βουλή της Ρώμης όπου παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα. 

Η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στη φράση του πάπα Φραγκίσκου, ότι «η πύλη της αξιοπρέπειας του ανθρώπου είναι η εργασία» και πρόσθεσε ότι «όποιος μπορεί να δουλέψει δεν πρέπει να βρίσκει ως λύση το κοινωνικό επίδομα ανεργίας, αλλά τη δυνατότητα απασχόλησης». Σχετικά με τις επιχειρήσεις υποσχέθηκε λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά και άμεση μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Επιπλέον, η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος και υπέδειξε ως δυνατή λύση, που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη συμφωνία με την αντιπολίτευση, το γαλλικό ημιπροεδρικό σύστημα.

«Θα προστατέψουμε το Made in Italy και θα προωθήσουμε τη διατροφική μας κυριαρχία, ώστε να μην εξαρτώμεθα από μακρινές χώρες για να δώσουμε φαγητό στα παιδιά μας», σημείωσε στη Βουλή και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει και την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και θα συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αναγκαίες αλλαγές, ιδίως λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, με ρεαλιστικό και όχι ιδεολογικό τρόπο», είπε η Τζόρτζια Μελόνι.

«Στους νέους που θα κατέβουν στους δρόμους και για να μας αμφισβητήσουν, θέλω να πω: παραμείνετε ελεύθεροι», πρόσθεσε. Τόνισε ότι θα αυξήσει τη στήριξη στις οικογένειες και στην απασχόληση των γυναικών, διαμέσου της βοήθειας των επιχειρήσεων. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα παραμείνει σταθερά εντός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης. «Η Ιταλία, με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Τζόρτζια Μελόνι: «Δεν συμπάθησα ποτέ τον φασισμό»

«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις ελευθερίες. Θα δούμε, εμπράκτως και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και την άμβλωση, ποιος είπε ψέματα και ποιος όχι στην προεκλογική περίοδο. Δεν έδειξα ποτέ συμπάθεια σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα ούτε για τον φασισμό. Απεχθάνομαι τους φυλετικούς νόμους κατά των Εβραίων», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας η Τζόρτζια Μελόνι. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «από νέα, ένιωσε το άρωμα της Δημοκρατίας» και ότι «η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει κάθε μορφή ρατσισμού, πολιτικής βίας και διάκρισης».

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της θα διευρύνει τη μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά στο 5%. Αναφερόμενη στη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι είδους χειρισμού έτυχε η κρίση αυτή» και ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική του παρελθόντος, η οποία βασίσθηκε μόνον στις απαγορεύσεις».

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει με κάθε τρόπο τη μαφία, «κρατώντας πάντα ψηλά το κεφάλι» και αναφέρθηκε σε πολλούς γνωστούς ήρωες της αντίστασης κατά του «μαφιόζικου καρκίνου». Σε σχέση με το ενεργειακό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο έγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν είναι αρκετά» και ότι «ως απόλυτη προτεραιότητα, η κυβέρνησή (της) θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διέρχονται μια τόσο δύσκολη φάση».

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε: «στην Ιταλία δεν μπαίνει κανείς παράνομα, όπως δεν μπαίνει και σε καμία άλλη σοβαρή χώρα. Θέλουμε να σταματήσουμε τις παράνομες αποβιβάσεις μεταναστών, την διακίνηση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Με επιστροφή στην αρχική ιδέα της αποστολής Σοφία η οποία, στην τρίτη της φάση, προέβλεπε τον τερματισμό των αποβιβάσεων από την βόρεια Αφρική». Η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι η χώρα της θα υποδέχεται όσους δικαιούνται άσυλο, «αλλά χωρίς να επιλέγουν οι δουλέμποροι ποιός πρέπει να έρθει στην Ιταλία». Πρότεινε δε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Ευρώπης με την Αφρική, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξή της.

«Εγώ έγινα πρωθυπουργός και έφτασα μέχρι εδώ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε και δεν θα προδώσουμε», κατέληξε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ