Κοσμος

Άτυπη συνάντηση της Μελόνι με τον Μακρόν - «Θα συνεργαστούμε με διάλογο και υψηλές προσδοκίες»

«Πρέπει να τα καταφέρουμε μαζί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι στη συνάντησή τους στη Ρώμη
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι στη συνάντησή τους στη Ρώμη © EPA

Ατυπη συνάντηση Μακρόν και Μελόνι στην Ρώμη - «Συνεργασία επί των μεγάλων, κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων», τα λόγια του Γάλλου προέδρου

Η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν απόψε άτυπη συνάντηση στην Ρώμη. Ο Μακρόν βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα, προσκεκλημένος της καθολικής εθελοντικής οργάνωσης Αγίου Αιγιδίου, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο και τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μετά την συνομιλία του με την Μελόνι, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε στο Twitter:

«Ως ευρωπαίοι, ως γειτονικές χώρες, ως φίλοι λαοί, με την Ιταλία πρέπει να συνεχίσουμε όλη την δουλειά που έχουμε ξεκινήσει. Πρέπει να τα καταφέρουμε μαζί, με διάλογο και φιλοδοξία: το οφείλουμε στους νέους μας και στους λαούς μας. Η πρώτη μας συνάντηση στην Ρώμη, Τζόρτζια Μελόνι, πάει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μια ώρα και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση του ενεργειακού, το ουκρανικό, την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, σε ανακοινωθέν της κυβέρνησης Μελόνι, υπογραμμίζεται ότι Ιταλία και Γαλλία συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία επί των μεγάλων, κοινών προκλήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με σεβασμό στα αμοιβαία εθνικά συμφέροντα».

«Θα συνεργαστούμε με διάλογο και υψηλές προσδοκίες»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε, μέσω του Twitter, να συνεργασθεί με την Τζόρτζια Μελόνι «με διάλογο και υψηλές προσδοκίες» λίγα λεπτά μετά την συνάντησή του με την νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας στην Ρώμη.

Μόλις πριν από το tweet αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον Μάριο Ντράγκι. «Grazie Mario», έγραψε στο Twitter και συνόδευσε την ανάρτησή του με μία φωτογραφία του στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντάται με την Τζόρτζια Μελόνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ