Κοσμος

Κυβέρνηση Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία - Το βίντεο από την ορκωμοσία

Έξι γυναίκες υπουργοί στο κυβερνητικό σχήμα - Η κατανομή των υπουργείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τζόρτζια Μελόνι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας
Η Τζόρτζια Μελόνι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας © EPA/ANGELO CARCONI

Τζόρτζια Μελόνι, η νέα πρωθυπουργός στην Ιταλία - Η ορκωμοσία της κυβέρνησης στη Ρώμη

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία ορκίστηκε το Σάββατο (22/10) το πρωί στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο στη Ρώμη. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από ιταλικά ΜΜΕ.

Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, 24 υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Αναφορικά με την κατανομή των υπουργείων στην κυβέρνηση Μελόνι:

  • 9 ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας,
  • 5 στη Λέγκα,
  • 5 στη Φόρτσα Ιτάλια (του Μπερλουσκόνι) και
  • 5 είναι τεχνοκράτες.

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα. Και ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο με τη σύντροφό του Φραντσέσκα και τα 2 παιδιά του.

Italy’s first female prime minister sworn in at head of far-right coalition

Τα ευτράπελα στην ορκωμοσία της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία

Όλοι οι υπουργοί ορκίστηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους».

Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Ματέο Σαλβίνι, νέου υπουργού υποδομών. Στις ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας.

DIRECTO | Georgia Meloni jura su cargo como Primera Ministra italiana
Consultazioni, Meloni: "Centrodestra ha indicato me come premier, governo nel minor tempo possibile"

Την Κυριακή ο Ντράγκι παραδίνει το καμπανάκι στη Μελόνι - Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι.

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται και η Ιταλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ