Κοσμος

O Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Aπόσυρθηκε η Πένι Μορντόντ

Ο πρώτος ινδικής καταγωγής επικεφαλής της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σουνάκ
Ο Ρίσι Σουνάκ © ΕPA Pool

Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Τόρις

Ο Ρίσι Σούνακ είναι και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο 42χρονος είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. H Πένι Μόρτοντ αποσύρθηκε από την κούρσα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας.

Η Μόρτοντ αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 100 υποστηρικτές, ενώ και κάποιοι ισχυροί υποστηρικτές της την πίεζαν να δεχθεί τον Σούνακ νέο ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό. 

«Είμαι περήφανη για την εκστρατεία που διοργανώσαμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι το οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει» δήλωσε μεταξύ άλλων η Μόρτοντ αναγνωρίζοντας την ήττα της.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές  πανηγύρισαν έξαλλα, ενόσω ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωνε ότι έλαβε μόνο μία υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.  Ως εκ τούτου, ο Μπρέιντι δήλωσε ότι ο Σούνακ είναι ο επόμενος αρχηγός των Τόρις, και θα απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα στις 16.30 (ώρα Ελλάδας). 

Ο Σούνακ θα κληθεί από τον βασιλιά Κάρολο για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως νέος πρωθυπουργός, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και της βάσης του κόμματος.

Chair of the 1992 committee announce the leading candidates for PM – watch live

Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πασίγνωστος στη Βρετανία αλλά ελάχιστα εκτός αυτής. Δεν θεωρείται και τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό της χώρας και πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορούσε να ανατρέψει το κολοσσιαίο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ύστερα από τις πρώτες εβδομάδες ευφορίας που φέρνει πάντα μια αλλαγή ηγεσία.

Ο 42χρονος κ. Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Ο κ. Σουνάκ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Τζόνσον μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον κ. Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του κ. Τζόνσον.

Βασικό επιχείρημα του κ. Σούνακ στην τρέχουσα διαδικασία διαδοχής της κ. Τρας είναι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η κ. Τρας θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας, σε μια αρκετά έντονη και μακρά προεκλογική διαδικασία μηνών για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπηρέτησα ως Υπουργός Οικονομικών σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Σουνάκ σε δήλωση την Κυριακή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ