Κοσμος

Η Λιζ Τρας φεύγει ο Ρίσι Σούνακ έρχεται (νωρίτερα) στην Ντάουνιγκ Στριτ 10

Ποιος είναι ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σουνάκ
© EPA/ ANDY RAIN

Ρίσι Σούνακ: Επίσημα υποψήφιος για πρωθυπουργός της Βρετανίας - Τι γνωρίζουμε για τον 42χρονο πολιτικό

Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ, ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, ύστερα από την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας. Θεωρείται μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα διαβεί το κατώφλι της Ντάουνιγκ Στριτ 10 νωρίτερα από την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσπμν που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική το Σάββατο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά του ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι διεκδικεί την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θέλει να διορθώσει την οικονομία της χώρας, να ενώσει το κόμμα των Τόρις και να τα καταφέρει για τη χώρα του.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960.

O 42χρονος Σούνακ υπήρξε υπουργός Οικονομικών την περίοδο της πανδημίας ώσπου παραιτήθηκε, με την παραίτησή του μάλιστα να οδηγεί τελικώς μέσα από μια σειρά γεγονότων και στην παραίτηση του ιδίου του Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ικανό και ρεαλιστή τεχνοκράτη αλλά και πολιτικό που μπορεί να γίνει αρεστός στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν βλέπουν θετικά την στροφή του Συντηρητικού κόμματος προς την εθνικιστική δεξιά.

Οι επικριτές του, από την άλλη, τον παρουσιάζουν ως έναν οπορτουνιστή που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του ανέλιξη παρά για τη Συντηρητική παράταξη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σούνακ εμφανίζεται ως το επικρατέστερο φαβορί για τη διαδοχή, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 165 υποστηρικτές

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ