Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει την επιστροφή του - Οι ψίθυροι στη Βρετανία για τον πρώην πρωθυπουργό

Ποιο είναι οι άλλοι υποψήφιοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνοιξε η όρεξη του Μπόρις Τζόνσον - Ψίθυροι στη Βρετανία
Μπόρις Τζόνσον © EPA/NEIL HALL

Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας: Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία σύμφωνα με τον Τύπο

Ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας φέρεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Λαμβάνει εισηγήσεις και λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται για διακοπές στην Καραϊβική.

Αλλά και η πολιτική συντάκτρια του Guardian Pippa Crerar αφήνει υπονοούμενα περί επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον.

Και ο δημοσιογράφος Sam Coatesν του Sky News υποστηρίζει ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται από τους βουλευτές σήμερα το απόγευμα είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι ένα όνομα που ακούω ως κάποιον που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα λόγω του βάθους των εσωτερικών διαμάχης μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων», λέει και προσθέτει: «Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση».

Ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

«Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους.

Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Λιζ Τρας: Ποιοι άλλοι θα θέσουν υποψηφιότητα 

Σύμφωνα με το Sky News, o φιναλίστ για την ηγεσία των Τόρις, Rishi Sunak, και πρώην υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ, πολύ έτοιμος για τη δουλειά». Η επικεφαλής των Κοινοτήτων Penny Mordaunt έχει επίσης «καταστήσει σαφές στις δημόσιες εμφανίσεις της ότι είναι έτοιμη για τη θέση».

Και η Suella Braverman -η οποία παραιτήθηκε χθες από υπουργός Εσωτερικών- άσκησε έντονη κριτική στην Τρας κατά την παραίτησή της, σε μια κίνηση που πολλοί ερμηνεύουν ως έκφραση επιθυμίας να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Το ερώτημα τώρα είναι, όπως σημειώνει το Sky News, ποιος θα κάνει πίσω και ποιος θα επιβιώσει σε μια έντονη αναμέτρηση, διαρκείας μίας εβδομάδας, για την ηγεσία. Ήδη ο «0Gaurdian» γράφει ότι μήνυμα ότι θα παραμείνουν εκτός της κούρσας διαδοχής στέλνουν ο Tom Tugendhat και ο Michael Gove.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και το σχόλιο του Peter Walker, του «Guardian», ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους βουλευτές των Συντηρητικών να συσπειρωθούν γύρω από έναν νέο ηγέτη που θα αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας.

Μια πιο μετριοπαθής επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ενώ ένας νέος ηγέτης από τη δεξιά πτέρυγα θα ήταν ίσως η αιτία να προκληθεί νέο χάος στις αγορές.

Η θητεία του Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2019 αφού αναδείχθηκε νικητής σε ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις και εν συνεχεία κατήγαγε μία ιστορική συντριπτική νίκη στις εκλογές πέντε μήνες μετά. Κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση να «ολοκληρώσει το Brexit», αλλά η κυβέρνησή του βρέθηκε στη δίνη σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων μια αστυνομική έρευνα για το partygate στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στις 7 Ιουλίου, στέφθηκε με επιτυχία η «ανταρσία» των Συντηρητικών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Η παραίτηση του Τζόνσον σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας στην οποία βοήθησε η επιτυχημένη εκστρατεία «Vote Leave» για έξοδο από την ΕΕ το 2016, και η οποία χάρισε στο Συντηρητικό Κόμμα μια ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές το 2019. Έχουν περάσει λιγότερο από τρία χρόνια από τότε που ο Τζόνσον στεκόταν θριαμβευτής έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών.

Πρόκειται για την έβδομη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, με δύο χρόνια και 349 ημέρες στο τιμόνι της. Ο Τζόνσον έμεινε λιγότερες ημέρες ακόμα και από την Τερέζα Μέι, την προκάτοχό του, η οποία κρίθηκε αποτυχημένη. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία της «Γηραιάς Αλβιώνας» έως την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις το φθινόπωρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ