Κοσμος

Ο Μπεν Γουάλας δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός – Πιθανόν να στηρίξει τον Τζόνσον

Ζυμώσεις εντός των Συντηρητικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας © EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Βρετανία: Ο Μπεν Γουάλας δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός - Στηρίζει την επαναφορά του Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την ανακοίνωση της Τρας ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία, ύστερα από έξι εβδομάδες στη θέση αυτή, τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να την διαδεχθούν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις 100 ψήφους από τους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία εκλογής.

«Νιώθω ότι μπορώ να προσδώσω αξία με το να κρατώ τους πολίτες ασφαλείς, στην άμυνα, με το να είμαι υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο Γουάλας σε δημοσιογράφους. «Είναι η δουλειά που κάνω και είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω, άρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία αυτή τη φορά».

Ο προκάτοχος της Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον, και ο πρώην υπουργός του επί των Οικονομικών, ο Ρίσι Σουνάκ, είναι οι βασικοί πιθανοί διεκδικητές, αν και κανείς από τους δυο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του.

Εντός του Συντηρητικού κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία fast-track για την εκλογή νέας ηγεσίας, προκειμένου να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της Λιζ Τρας.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο, και οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές –πράγμα που σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα υπάρχουν το πολύ τρεις υποψήφιοι.

Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιλέξουν την τελική δυάδα και θα υπάρξει μια ενδεικτική ψηφοφορία για να δουν ποιον στηρίζει η πλειοψηφία. Εάν το πρόσωπο που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν αποχωρήσει, τότε τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται έως την Παρασκευή.

Δεδομένων των διαφορών εντός του κόμματος, δεν υπάρχει κάποιος προφανής ενωτικός υποψήφιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ