Κοσμος

Ποιος προηγείται στη μάχη διαδοχής της Λιζ Τρας; - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Τι κάνει ο Μπόρις Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος ζυμώσεων εντός των Συντηρητικών – Ποιος προηγείται
Η Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ © ΕPA Pool

Αγώνας δρόμου για τους επίδοξους διαδόχους της Τρας 

Σε αγώνα για τη συγκέντρωση του μαγικού αριθμού των 100 Συντηρητικών βουλευτών που πρέπει να τους στηρίξουν για να πάρουν μέρος στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας επιδίδονται οι επίδοξοι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος και της χώρας.

Στόχος σε αυτή τη φάση κάθε υποψηφίου είναι η εξασφάλιση της στήριξης από τουλάχιστον 100 βουλευτές για να είναι έγκυρη κάποια υποψηφιότητα. Αν ως τη Δευτέρα, δηλαδή σε μισή εβδομάδα μόνο, υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος με επίσημη στήριξη 100 βουλευτών, αναδεικνύεται αυτομάτως ηγέτης των Συντηρητικών και αναλαμβάνει και την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, τη στήριξη 47 βουλευτών έχει ήδη εξασφαλίσει ο Ρίσι Σούνακ, ο υποψήφιος τον οποίον νίκησε το καλοκαίρι η Λιζ Τρας, ενώ τέως πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη 38 βουλευτές μαζί του. Ακολουθεί η Πένι Μόρντοντ με 16.

Την ίδια ώρα ο Μπόρις Τζόνσον διακόπτει πρόωρα τις διακοπές του στην Καραϊβική και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αγγλία, έχοντας ήδη ζητήσει από το εκλογικό του επιτελείο που οδήγησε στη σαφή νίκη στις κάλπες του 2019 να ετοιμαστεί για μάχη.

Κανείς άλλος υποψήφιος δεν φαίνεται να μπορεί να μπει στην κούρσα, ενώ η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η τελευταία υπουργός που αποχώρησε από την κυβέρνηση Τρας και φερόμενη ως υποψήφια και αυτή, είπε το πρωί της Παρασκευής ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα προβεί σε επίσημη δήλωση, προφανώς στήριξης σε κάποιον από τους άλλους υποψήφιους πρωθυπουργούς.

Η διαδικασία 

Σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Για να μπορέσουν να είναι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη 100 βουλευτών για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Θα διεξαχθεί μια πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί, εάν πρόκειται για τρεις υποψήφιους. 

Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε δύο υποψήφιους, ο επόμενος αρχηγός θα μπορούσε να αποφασιστεί τη Δευτέρα, επειδή μόλις οι υποψήφιοι μειωθούν στους δύο, ο υποψήφιος με τη μικρότερη υποστήριξη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πίεση να αποσυρθεί, σημειώνει το Bloomberg προσθέτοντας ότι οι Τόρις δεν θα θέλουν να δώσουν τον τελευταίο λόγο στα μέλη του κόμματος που επέλεξαν τον Τρας την τελευταία φορά. 

Όπως και να χει, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο νέος ηγέτης των Τόρις, και επομένος ο πρωθυπουργός, θα είναι στην εξουσία μέχρι την επόμενη Παρασκευή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ