Κοσμος

Πέθανε ο Μr. «Red Bull» Ντίτριχ Μάτεσιτς

Ήταν συνιδρυτής και «ψυχή» του κολοσσού των αναψυκτικών

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έφυγε από τη ζωή ο Ντίτριχ Μάτεσιτς

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο συνιδιοκτήτης της Red Bull, Νίτριχ Μάτεσιτς, μια σημαντική παγκόσμια επιχειρηματική προσωπικότητα λόγω της αυτοκρατορίας του στα ενεργειακά ποτά και της ενεργής εμπλοκής του στη Formula 1.

Ο Αυστριακός επιχειρηματίας ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία της μάρκας που έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ενεργειακών ποτών.

Ο Κρίστιαν Χόρνερ, διευθυντής της Red Bull Racing, τόνισε: «Είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Τι σπουδαίος άνθρωπος, πολύ σπάνιος. Ό,τι πέτυχε, και ό,τι έχει κάνει για τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικά σπορ, δεν έχει προηγούμενο. Τόσοι πολλοί από εμάς πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες για τις ευκαιρίες που μας έδωσε και για το όραμά του, για το ότι ποτέ δεν φοβήθηκε να κυνηγήσει το όνειρο. Αυτό έκανε και εδώ στην F1, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Του χρωστάμε τόσα πολλά».

Ο Mάτεσιτς γεννήθηκε στη Στυρία τον Μάιο του 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γιος δύο δασκάλων δημοτικού σχολείου. Αφού απέκτησε πτυχίο μάρκετινγκ σε ηλικία 28 ετών το 1972 εντάχθηκε στην Unilever, προωθώντας αρχικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην εταιρεία καλλυντικών Blendax, όπου στα προϊόντα του περιλαμβάνονταν και οδοντόκρεμες.

Η έμπνευση για το ενεργειακό ποτό ήρθε στον Μάτεσιτς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ταϊλάνδη ως διευθυντής μάρκετινγκ της Blendax που ανήκει πλέον στην Procter & Gamble. Ενώ ταξίδευε για δουλειές στην Ασία, ανακάλυψε τυχαία το τονωτικό ποτό που τελικά θα λανσάριζε στην Ευρώπη ως Red Bull, αφού ίδρυσε την εταιρεία με αυτό το όνομα το 1984 σε συνεργασία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία και συνεργάτη της Blendax Chaleo Yoovidhya. Η αρχική του επένδυση ήταν 500.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα ο Μάτεσιτς και ο Ταϊλανδός επενδυτής Chaleo Yoovidhya ίδρυσαν την Red Bull το 1984, αφού είδε ότι μπορούσε να εμπορευτεί το Krating Daeng - ένα άλλο ενεργειακό ποτό που δημιούργησε ο Chaleo - στη Δύση. 

Υπό την καθοδήγηση του η Red Bull αύξησε γρήγορα το μερίδιό της στην αγορά, πρώτα στην Ευρώπη και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούμενη από τις εκστρατείες μάρκετινγκ που προωθούσαν τις ισχυριζόμενες διεγερτικές ιδιότητες του ποτού και τις εκτεταμένες συμφωνίες χορηγίας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, τα extreme sports και τη μουσική βιομηχανία.

Περισσότερα από 9,8 δισ. κουτιά Red Bull πωλήθηκαν σε σε 172 χώρες πέρυσι, αυξημένα κατά περίπου 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό στα 7,8 δισ. ευρώ. Η Red Bull στο τέλος του περασμένου έτους απασχολούσε πάνω από 13.600 εργαζομένους.

Ποδόσφαιρο, Formula 1 και extreme sports

Με την αυξανόμενη επιτυχία της Red Bull, επέκτεινε σημαντικά τις επενδύσεις του στον αθλητισμό. Ο δισεκατομμυριούχος της Red Bull δημιούργησε  ουσιαστικά μια τεράστια αθλητική αυτοκρατορία που περιλαμβανει από ομάδες αγώνων της Formula 1 μέχρι ποδοσφαιρικούς συλλόγους και ομάδες χόκεϊ, ενώ έχει συμβόλαια με εκατοντάδες αθλητές σε διάφορα αθλήματα.

Η Red Bull διαθέτει ποδοσφαιρικές ομάδες σε κορυφαίες κατηγορίες στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Το δίκτυο ποδοσφαιρικών συλλόγων της Red Bull περιλαμβάνει την Red Bull Salzburg με έδρα την Αυστρία, την RB Leipzig με έδρα τη Γερμανία και την Red Bulls της Νέας Υόρκης.

Η  εταιρεία ξεκίνησε αγοράζοντας τον αυστριακό σύλλογο SV Austria Salzburg το 2005 τον οποίο έβαψε στα χρώματα του brand και μετονόμασε σε Red Bull Salzburg.

Επανέλαβε την κίνηση αυτή στη Γερμανία, όπου αγόρασε την ομάδα πέμπτης κατηγορίας SSV Markranstädt το 2009, την μετονόμασε σε RasenBallsport Leipzig και χρηματοδότησε τη σταθερή της πρόοδο στα πεωταθλατα μέχρι την άνοδό της στην Bundesliga το 2016. 

Η σχέση της εταρείας  με τη Formula 1 ξεκίνησε το 1989, όταν έγινε προσωπικός χορηγός του Αυστριακού Γκέρχαρντ Γκέρμπερ. Το 1995 άρχισε η ενασχόληση με το σπορ σε επίπεδο ομάδων, καθώς άρχισε μία συνεργασία 10 ετών με τη Sauber, όντας βασικός χορηγός της, από το 1995 ως το 2004.

Το 2005, η Red Bull εξαγοράζει τη Jaguar και ξεκινά τη δική της ομάδας, τη Red Bull Racing. Έναν χρόνο μετά, πράττει το ίδιο με τη Minardi, την οποία μετονομάζει σε Scuderia Toro Rosso, πριν το rebranding σε AlphaTauri το 2020.

Με αυτήν ήρθε και η πρώτη νίκη της εταιρείας στο πρωτάθλημα, δια χειρός Σεμπαστιάν Φέττελ στην Ιταλία, το 2008. Από το 2010 ως το 2013, η ομάδα κατέκτησε και το double τέσσερις συνεχόμενες χρονιές με τον Γερμανό.

Το 2021, επέστρεψε στην κορυφή με τον Μαξ Φερστάπεν να στέφθεται πρωταθλητής οδηγών. Φέτος, αναμένεται να επιστρέψει στα double, με τον Ολλανδό πρωταθλητή για δεύτερη φορά, και την ομάδα στην κορυφή για πέμπτη.