Κοσμος

Η πρώτη αντίδραση Μακρόν στην παραίτηση Τρας: Θέλουμε να βρει σταθερότητα η Βρετανία

Γιατί δηλώνει «σε προσωπικό επίπεδο» στενοχωρημένος ο Γάλλος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραιτήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας - «Σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», επιθυμεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε τις εξελίξεις στη Βρετανία μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας © EPA/Stephanie Lecocq

Παραιτήθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας - «Σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», επιθυμεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας.

«Θέλουμε, πάνω από όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν μετά την παραίτηση της αρχηγού του κόμματος των Συντηρητικών από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Η παραίτησή της από το αξίωμα έρχεται μόλις έξι εβδομάδες ύστερα από τον διορισμό στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης ενός οικονομικού προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ζήτησε εκλογές.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έδειξε ότι δεν έχει πλέον την εντολή να κυβερνήσει. Μετά από 12 χρόνια αποτυχίας των Τόρις, οι Βρετανοί αξίζουν πολύ καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια, οι Τόρις έχουν επιβάλει φορολογία ρεκόρ, έχουν καταστρέψει τους θεσμούς και έχουν δημιουργήσει κρίση κόστους διαβίωσης», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ, συνεχίζοντας ως εξής:

«Τώρα, καταστρέφουν την οικονομία τόσο άσχημα που οι άνθρωποι θέλουν 500 λίρες το μήνα επιπλέον για τα στεγαστικά δάνειά τους. Θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί η ζημιά που έχουν κάνει. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις προκλήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ αλλά πληρώθηκε από το βρετανικό κοινό. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις άφησε τη χώρα μας πιο αδύναμη και σε χειρότερη κατάσταση.

»Οι Τόρις δεν μπορούν να ανταποκριθούν ”ανακατεύοντας” απλά τους ανθρώπους στην κορυφή χωρίς τη συγκατάθεση του βρετανικού λαού. Δεν έχουν εντολή να βάλουν τη χώρα σε ένα ακόμη πείραμα. Η Βρετανία δεν είναι δικό τους προσωπικό φέουδο να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Βρετανικός λαός αξίζει να έχει λόγο για το μέλλον της χώρας. Πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν το χάος των Τόρις με τα σχέδια των Εργατικών. Πρέπει να έχουμε μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Χρειαζόμαστε εκλογές – τώρα».

Η τέως πλέον Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παραίτησή της, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα.

Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η έγινε η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ