Κοσμος

Βρετανία: Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας

Κιρ Στάρμερ: «Το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει πλέον την εντολή να κυβερνήσει»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, στον απόηχο της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας - Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θέτει αίτημα εκλογών.
Εκλογές ζητά ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας Κιρ Σταρμερ μετά την ανακοίνωση παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας © EPA/ Andy Rain & EPA/UK Parliamentary Recording Unit

Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, στον απόηχο της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας - Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θέτει αίτημα εκλογών.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί στη Βρετανία η παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η παραίτησή της από το αξίωμα έρχεται μόλις έξι εβδομάδες ύστερα από τον διορισμό στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης ενός οικονομικού προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ζήτησε εκλογές.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έδειξε ότι δεν έχει πλέον την εντολή να κυβερνήσει. Μετά από 12 χρόνια αποτυχίας των Τόρις, οι Βρετανοί αξίζουν πολύ καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια, οι Τόρις έχουν επιβάλει φορολογία ρεκόρ, έχουν καταστρέψει τους θεσμούς και έχουν δημιουργήσει κρίση κόστους διαβίωσης», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ, συνεχίζοντας ως εξής:

«Τώρα, καταστρέφουν την οικονομία τόσο άσχημα που οι άνθρωποι θέλουν 500 λίρες το μήνα επιπλέον για τα στεγαστικά δάνειά τους. Θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί η ζημιά που έχουν κάνει. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις προκλήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ αλλά πληρώθηκε από το βρετανικό κοινό. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις άφησε τη χώρα μας πιο αδύναμη και σε χειρότερη κατάσταση.

»Οι Τόρις δεν μπορούν να ανταποκριθούν ”ανακατεύοντας” απλά τους ανθρώπους στην κορυφή χωρίς τη συγκατάθεση του βρετανικού λαού. Δεν έχουν εντολή να βάλουν τη χώρα σε ένα ακόμη πείραμα. Η Βρετανία δεν είναι δικό τους προσωπικό φέουδο να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Βρετανικός λαός αξίζει να έχει λόγο για το μέλλον της χώρας. Πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν το χάος των Τόρις με τα σχέδια των Εργατικών. Πρέπει να έχουμε μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Χρειαζόμαστε εκλογές – τώρα».

Η τέως πλέον Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παραίτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα.

Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η έγινε η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ