Κοσμος

Η Σουηδία δίνει τέλος στη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική»

H ισότητα των φύλων βρισκόταν στο επίκεντρο των συναλλαγών της με άλλα έθνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ισότητα των φύλων βρισκόταν στο επίκεντρο των συναλλαγών της με άλλα έθνη
Aκύρωσε τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» της Σουηδίας ο νέος υπουργός Εξωτερικών © Unsplash

Αλλαγή στάσης στην πολιτική της Σουηδίας ανήγγειλε ο νέος ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ, δηλώνοντας ότι η χώρα του εγκαταλείπει τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ ακύρωσε τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» της χώρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των διορισμών της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σουηδός ΥΠΕΞ προέβη σε αυτή την ενέργεια με το αιτιολογικό πως «η ετικέτα έχει γίνει πιο σημαντική από το περιεχόμενό της», ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα υπερασπιζόμαστε πάντα την ισότητα των φύλων».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση ξεκίνησε την πολιτική αυτή το 2014, και έγινε η πρώτη στον κόσμο που έθεσε την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο των συναλλαγών της με άλλα έθνη, προκαλώντας διαμάχες στις διπλωματικές σχέσεις της με ορισμένα κράτη, όπως τη Σαουδική Αραβία.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του Guardian, ο όρος επινοήθηκε από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάργκο Γουόλστρομ το 2014, σκιαγραφώντας τους στόχους που έθετε ως πυλώνες της πολιτικής αυτής. Τοποθέτησε την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο, ενώ επιχειρούσε να προωθήσει την οικονομική χειραφέτηση και τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.

Παράλληλα, το 2015, οι επικριτικές παρατηρήσεις της Γουόλστρομ για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία είχαν ως συνέπεια στην ανάκληση του πρεσβευτή της χώρας στη Στοκχόλμη και την πρόκληση ενός μίνι διπλωματικού επεισοδίου. Ο φεμινισμός έχει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές επιρροές στη Σουηδία.

Αλλαγή στάσης στην πολιτική της Σουηδίας ανήγγειλε ο νέος ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ, δηλώνοντας ότι η χώρα του εγκαταλείπει τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική».
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ © Ninni Andersson/Governments offices

Διαχρονικά, όλα τα σουηδικά πολιτικά κόμματα στα μανιφέστα τους δεσμεύονται για πολιτικές που βασίζονται στο φύλο. Παράλληλα, οι γυναίκες στη Σουηδία αποτελούν το 45% των βουλευτών στο σουηδικό Κοινοβούλιο και το 43% των εκπροσώπων στις εκλεγμένες τοπικές αρχές.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης της Σουηδίας σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Aftonbladet», δηλώνοντας ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα μπει τέλος στη «φεμινιστική» πολιτική της χώρας. «Δεν θα ακολουθήσουμε μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική», είπε ο Μπίλστρομ, «αυτή η “ταμπέλα” δεν ήταν για καλό σκοπό. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο ποια πρέπει να είναι τα σουηδικά συμφέροντα και οι σουηδικές αξίες».

Η ηλεκτρονική ιστοσελίδα για την προηγούμενη πολιτική της κυβέρνησης δεν ήταν πλέον διαθέσιμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ