Κοσμος

Ουκρανός αξιωματούχος: «Άχρηστα τα τουρκικά drones - Οι Ρώσοι τα κατέρριψαν σε μια εβδομάδα»

Οργισμένη αντίδραση του ιδιοκτήτη της εταιρείας Bayraktar

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία : Ο ουκρανικός στρατός κατέρριψε κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το CNN
© ΕPA/Mikhailo Zyrchenko

Αποκάλυψη Ουκρανού αξιωματούχου: Οι Ρώσοι κατέρριψαν τα τουρκικά Bayraktar σε μια εβδομάδα

Ο Ουκρανός αξιωματούχος Σεργκέι Πασίνσκι έκανε την αποκάλυψη σε μια συνέντευξη με τους Ρώσους φαρσέρ Βόβαν και Λέξους, πιστεύοντας ότι μιλούσε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦόλ.Ο Σεργκέι Πασίνσκι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε δε ότι η όλη υπόθεση με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ έχει να κάνει περισσότερο «με δημόσιες σχέσεις και διαφθορά, παρά με τη μαχητική χρήση» αναγνωρίζοντας ότι καταρρίφθηκαν από τους Ρώσους μέσα σε… μια εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Πασίνσκι προκάλεσαν την οργή των Τούρκων. «Το μόνο που έχω να πω στον κ. Πασίνσκι είναι τότε πολεμήστε μόνοι σας» ήταν η πικρόχολη απάντηση του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτη των αμυντικών συστημάτων.

Η Baykar Defense η εταιρεία που ανήκει στον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όντας μια εταιρεία που όχι μόνο έχει θησαυρίσει μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την είσοδο της Τουρκίας στους πολέμους της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζει να κερδίζει πουλώντας drone στις εμπόλεμες Αιθιοπία και Ουκρανία.

Mε φόντα τα παραπάνω, τον Ιούνιο, ένας ουκρανός πιλότος δήλωνε στον Τζακ Ντετς του Foreign Policy ότι τα «Bayraktar είναι άχρηστα». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ντετς, ο οποίος επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των Bayraktar. Την ίδια άποψη είχαν εκφράσει και άλλοι ειδικοί και αναλυτές. «Τα Bayraktar TB2 δεν μπορούν να δώσουν στενή αεροπορική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς είναι πολύ ευάλωτο στην αεράμυνα της Ρωσίας», ανέφεραν στην ανάλυσή τους οι Κίρστεν Φοντενρόουζ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Atlantic Council και ο Άντι Ντρέμπι, συνιδρυτής της Red Six Solutions.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ