Κοσμος

Oυρά τα τάνκερ με LNG - Το πρόβλημα «επαναεροποίησης» της Ευρώπης (χάρτης)

Στο λιμάνι του Καντίθ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία: Συνωστισμός δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο αέριο – Προβλήματα στην εκφόρτωση του
Εκφόρτωση στο Λιμάνι του Καντίθ © EPA Pool

Ισπανία: Συνωστισμός δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο αέριο – Προβλήματα στην εκφόρτωση του

Δεκάδες δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγροποιημένο αέριο περιμένουν στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας επειδή δεν μπορούν να πάρουν θέση για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους, με αποτέλεσμα οι ισπανικοί φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να αναστείλουν τις εργασίες εκφόρτωσης για να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εξαιρετική κατάσταση», αναφέρει το Reuters.

H ταυτόχρονη άφιξη πολλών φορτίων υγροποιημένου αερίου ανέδειξε την περιορισμένη ικανότητα «επαναεροποίησης» της Ευρώπης.

Εάν αυτές οι ουρές δεν μικρύνουν σύντομα, τα δεξαμενόπλοια ενδέχεται να αναζητήσουν άλλα λιμάνια εκτός Ευρώπης για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 35 δεξαμενόπλοια  φορτωμένα  με υγροποιημένο αέριο αρόδου στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία να αγκυροβολούν ακριβώς έξω από το λιμάνι του Κάντιθ.

Η Ισπανία προσφέρει αυτήν την εβδομάδα μόνο έξι θέσεις στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, δηλαδή λιγότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού των πλοίων που βρίσκονται σε ουρά στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας και με τίτλο «κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία, Enagas, ενημέρωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αρνηθεί την εκφόρτωση υγροποιημένων αερίων λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς του.  Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η πληρότητα στις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης της Ισπανίας αναμένεται να παραμείνει υψηλή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, παράλληλα υπάρχουν και άλλα πλοία φορτωμένα με υγροποιημένο αέριο που είναι αγκυροβολημένα κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες άλλα δεξαμενόπλοια περιμένουν να ξεφορτώσουν το φορτίο τους.

Τα σημεία συμφόρησης επιδεινώθηκαν αυτές τις ημέρες λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους βιομηχανικούς πελάτες καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρώπης, αλλά και από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη εγχώρια κατανάλωση στην Ισπανία, χάρη στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περίοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ