Κοσμος

Ενεργειακή κρίση: Πώς το BBC θα «ηρεμήσει τα πνεύματα» σε περίπτωση μπλακάουτ

Ο ρόλος του στη διαχείριση έκτακτων αναγκών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία - Ενεργειακή κρίση: Το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος και η διαχείριση προβλημάτων μέσα από ανακοινώσεις του BBC

Σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να καθησυχάσει το τηλεοπτικό κοινό της Βρετανίας σε περίπτωση διακοπών ρεύματος ή απώλειας αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχει δημιουργήσει το BBC.

Σύμφωνα με τον Guardian, στα σενάρια περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους το τηλεοπτικό δίκτυο θα μπορούσε να «ηρεμήσει τα πνεύματα», αν η ενεργειακή κρίση προκαλούσε αποτυχία πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των τραπεζικών συστημάτων ή ακόμη και φωτεινών σηματοδοτών σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα επηρεαστεί αφού το ηλεκτρικό της δίκτυο είναι κοινό με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Κατά τα ίδια σενάρια, γίνεται σύσταση στο κοινό να χρησιμοποιεί ραδιόφωνα αυτοκινήτου ή δέκτες με μπαταρίες για να ακούει εκπομπές έκτακτης ανάγκης στα FM και σε συχνότητες μεγάλων κυμάτων που συνήθως προορίζονται για το Radio 2 και το Radio 4.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ένα προσχέδιο σεναρίου του BBC προειδοποιεί ότι ένα μπλακ άουτ μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες, με τα νοσοκομεία και την αστυνομία να υφίστανται «ακραία πίεση». Τα εν λόγω σενάρια φέρεται να γράφτηκαν από δημοσιογράφους του BBC, ως μέρος ενός συνηθισμένου σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση υποθετικών σεναρίων. Τα σενάρια περιλαμβάνουν τοπικές λεπτομέρειες για διάφορες περιοχές της Βρετανίας.

Βρετανία: Ποιος ο επίσημος ρόλος του BBC σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης, το BBC έχει επίσημο ρόλο στη βοήθεια για τη διάδοση πληροφοριών σε ολόκληρη τη χώρα, ως μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για έκτακτα περιστατικά. «Εάν σε οποιονδήποτε υπουργό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι έχει προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτός ο υπουργός μπορεί να ζητήσει από το BBC να μεταδώσει ή να διανείμει με άλλο τρόπο οποιαδήποτε ανακοίνωση ή άλλο πρόγραμμα», αναφέρεται στο πρωτόκολλο του δικτύου. 

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το BBC ως μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, αν και δεν είναι σαφές εάν είχε κάποια συμβολή σε αυτά τα σενάρια. «Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χειμώνα», φέρεται να υποστηρίζει την ίδια στιγμή η κυβέρνηση. Πάντως, από την πλευρά του το BBC δεν σχολίασε τα σενάρια για τα οποία κάνει λόγο ο Guardian. 

Βρετανία: Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά για πιθανό μπλακ - άουτ

Οι υπουργοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ότι είναι απίθανο το μπλακ άουτ. Ωστόσο, το National Grid, το οποίο επιβλέπει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία, εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση ότι τα τροφοδοτικά ενδέχεται να κινδυνεύουν. Ο οργανισμός είπε ότι σε ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να διατάξει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για έως και τρεις ώρες την ημέρα, εάν η Ρωσία διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, John Pettigrew, προχώρησε παραπέρα και είπε ότι εάν όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά πάνε όντως στραβά, θα μπορούσαν να υπάρξουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ. 

Το σενάριο του BBC αναφέρει ότι σε μια εθνική διακοπή ρεύματος, το δίκτυο θα εκτελούσε μια πολύ μειωμένη προσωρινή ραδιοφωνική υπηρεσία από το κέντρο εκπομπών έκτακτης ανάγκης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ονομάζεται EBC, με έδρα σε μια αγροτική τοποθεσία. Αυτό θα παρείχε μισάωρα δελτία ειδήσεων στα FM και τις συχνότητες μεγάλων κυμάτων του Radio 4 και μια «μουσική υπηρεσία», με ενημερώσεις ειδήσεων από το Radio 2.

Ένα σενάριο, γραμμένο για ένα υποθετικό δελτίο ειδήσεων, προειδοποιεί: «Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση. Συνιστάται στους ανθρώπους να μην επικοινωνούν μεταξύ τους εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο». Άλλο σενάριο αναφέρει ότι στην Ουαλία έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης, ενώ στη Σκωτία ο πρώτος υπουργός, Nicola Sturgeon, προεδρεύει της συνεδρίασης έκτακτης ανάγκης. 

 Με πληροφορίες από Guardian