Κοσμος

Λίνεκερ και BBC στα σχοινιά - Το πολιτικό σχόλιο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που ενόχλησε

Η αναφορά στο ρωσικό χρήμα και τη Λιζ Τρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Γκάρι Λίνεκερ
O Γκάρι Λίνεκερ © EPA

Γκάρι Λίνεκερ και BBC σε ανοιχτή κόντρα - Το σχόλιό του και η πολιτική χροιά - Η αναφορά στη Λιζ Τρας - Η πρώτη του αντίδραση

Το BBC έκρινε ότι ο Γκάρι Λίνεκερ παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές αμεροληψίας του ίδιου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αφού έγραψε στο Twitter ότι το Συντηρητικό Κόμμα λαμβάνει χρήματα από Ρώσους χορηγούς.

Ο παρουσιαστής του Match of the Day έκανε το σχόλιο τον Φεβρουάριο, ενώ απαντούσε στην τότε υπουργό Εξωτερικών, Liz Truss. Είχε πει ότι οι αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν θα έπρεπε να παίξουν στον τελικό του Champions League που θα διεξαγόταν τότε στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Λίνεκερ παρέθεσε στο Twitter την απαίτηση της Truss με την παρατήρηση: «Και το κόμμα της θα επιστρέψει τις δωρεές από τους Ρώσους δωρητές;»

Το τμήμα εσωτερικών καταγγελιών του BBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχόλιο αυτό παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές αμεροληψίας του. Αυτό συνέβη επειδή ο Λίνεκερ πραγματοποίησε μία ακραία τοποθέτηση κατά του Συντηρητικού κόμματος, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας αποτελούσαν αντικείμενο σημαντικής δημόσιας συζήτησης.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Αγγλίας είναι το πιο ακριβοπληρωμένο μέλος του BBC, αλλά επειδή εργάζεται στο αθλητικό τμήμα δεν υπόκειται αυτομάτως στις εξαιρετικά αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχύουν για το ειδησεογραφικό προσωπικό του BBC.

Ωστόσο, το τμήμα παραπόνων του BBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λίνεκερ θα πρέπει να ακολουθεί πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του Μέσου λόγω του υψηλού προφίλ του ως δημόσιο πρόσωπο.

Προς υπεράσπισή του, ο Λίνεκερ υποστήριξε ότι το tweet του πήρε αφορμή από ένα άρθρο για το ποδόσφαιρο και είχε σκοπό να σχολιάσει το ποδόσφαιρο και όχι την πολιτική. Η διοίκηση του BBC Sport υποστήριξε επίσης ότι ο Λίνεκερ έθετε μια ερώτηση και όχι μια δήλωση γνώμης για ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο θέμα.

Να σημειωθεί πως θα ήταν παράνομο για το Συντηρητικό Κόμμα να λαμβάνει χρήματα από Ρώσους υπηκόους, αλλά έχει λάβει σημαντικές δωρεές από άτομα ρωσικής καταγωγής, άτομα με διπλή υπηκοότητα ή άτομα που έβγαλαν τα χρήματά τους στη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ