Κοσμος

Πέθανε ο Τζέιμς ΜακΝτίβιτ, κυβερνήτης του Apollo 9

Σε ηλικία 93 ετών - Η ζωή ενός διακεκριμένου αστροναύτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζέιμς ΜακΝτίβιτ
© NASA

Τζέιμς ΜακΝτίβιτ: Πέθανε ο κυβερνήτης του Apollo 9 - Ταξίδεψε εκεί που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Τζέιμς ΜακΝτίβιτ, κυβερνήτης του Apollo 9, όπως ανακοίνωσε η NASA, η οποία τονίζει ότι πέρα από σπουδαίος αστροναύτης, είχε υπάρξει και διακεκριμένος αεροπόρος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Όπως αναφέρει η NASA, ο ΜακΝτίβιτ έφυγε γαλήνια από τη ζωή, στο κρεβάτι του την ώρα που κοιμόταν, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του στο Tucson της Αριζόνα.

Ο Τζέιμς ΜακΝτίβιτ γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1929 στο Σικάγο. Αποφοίτησε από το Kalamazoo Central High School, στο Kalamazoo, Michigan, προτού λάβει πτυχίο Bachelor of Science στην Αεροναυπηγική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Michigan, αποφοιτώντας πρώτος στην τάξη του το 1959.

Κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1951 και συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Ταξίαρχου. Πέταξε 145 αποστολές μάχης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας με αεροσκάφη F-80 και F-86, ενώ ήταν απόφοιτος της Σχολής Πειραματικών Δοκιμαστικών Πιλοτών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του μαθήματος πιλότων έρευνας αεροδιαστημικής έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ΜακΝτίβιτ επιλέχθηκε ως αστροναύτης από τη NASA τον Σεπτέμβριο του 1962 ως μέρος της δεύτερης κατηγορίας αστροναυτών, ενώ πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα ως διοικητής της αποστολής Gemini IV τον Ιούνιο του 1965. Η δεύτερη διαστημική πτήση του ως διοικητής του Apollo 9 έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην προσγείωση των πρώτων ανθρώπων στη Σελήνη. Αυτή ήταν η πρώτη πτήση του πλήρους σετ υλικού Apollo και ήταν η πρώτη πτήση της Σεληνιακής Μονάδας.

Τον Αύγουστο του 1969, έγινε διευθυντής του Προγράμματος Διαστημικών σκαφών Apollo, καθοδηγώντας το πρόγραμμα μέσω των Apollo 12, 13, 14, 15 και 16.

Ο ΜακΝτίβιτ αποσύρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και έφυγε από τη NASA τον Ιούνιο του 1972, για να αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου, εταιρικών υποθέσεων για την Consumers Power Company.

A Tribute to Jim McDivitt

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ