Κοσμος

Διέφυγε από τη Ρωσία η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα

Βρίσκεται «υπό την προστασία μιας ευρωπαϊκής χώρας», σύμφωνα με τον δικηγόρο της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία εργαζόταν στο Channel One της Ρωσίας και είναι καταζητούμενη από τις αρχές της Μόσχας, διέφυγε στο εξωτερικό.
H Μαρίνα Οβσιανίκοβα είχε εισβάλει σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης με αντιπολεμικό πανό © EPA/Maxim Shipenkov

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία εργαζόταν στο Channel One της Ρωσίας και είναι καταζητούμενη από τις αρχές της Μόσχας, διέφυγε στο εξωτερικό.

Η Mαρίνα Οβσιανίκοβα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος που είχε κρατήσει ένα πανό κατά του πολέμου στη ρωσική κρατική τηλεόραση, έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία και τώρα βρίσκεται υπό την προστασία μιας ευρωπαϊκής χώρας, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό κρατικό μέσο RIA Novosti επικαλούμενο τον δικηγόρο της, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ. 

Όταν είχε εισβάλει σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, το πανό έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα».

«Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία», είπε ο Zαχάτοφ, προσθέτοντας ότι η δημοσιογράφος βρίσκεται τώρα «υπό την προστασία μιας ευρωπαϊκής χώρας».

Η Oβσιανίκοβα κατηγορήθηκε σύμφωνα με τον ρωσικό ποινικό κώδικα για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ρωσικό στρατό μετά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση τον Ιούλιο, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία έως και 10 ετών.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε στη «λίστα καταζητούμενων» του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι έπειτα από νόμο που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο, προβλέπονται μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τη διανομή «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ρωσία αναφέρεται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Απαγορεύεται να αποκαλείται δημόσια πόλεμος και όσοι το κάνουν αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών.

(Με πληροφορίες του Radio Free Europe - Radio Liberty)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ