Κοσμος

Οργή των συγγενών για το mass shooting στο Πάρκλαντ επειδή δεν τιμωρήθηκε με θάνατο

Το χρονικό της τραγωδίας το 2018

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οργή των συγγενών για το mass shooting στο Παρκλαντ που δεν τιμωρήθηκε με θάνατο
Ο μακελάρης του Πάρκλαντ, Νίκολας Κρουζ © EPA/MIKE STOCKER / POOL

Mass shooting σε σχολείο στο Παρκλαντ με 17 νεκρούς - Οργή και απογοήτευση των συγγενών για τον δράστη που δεν τιμωρήθηκε με θανατική ποινή.

Αναστάτωση και θυμό έχει προκαλέσει στις οικογένειες των θυμάτων, η απόφαση του δικαστηρίου για τον Νίκολας Κρουζ, τον μακελάρη που σκότωσε 17 ανθρώπους στο γυμνάσιο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018. Το δικαστήριο πρότεινε για τον κατηγορούμενο να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, κάτι που άφησε ανικανοποίητους τους συγγενείς που επιθυμούσουν τη θανατική του καταδίκη

Ο Νίκολας Κρουζ γλίτωσε την καταδίκη σε θάνατο, καθώς οι ένορκοι απέρριψαν την πρόταση της εισαγγελίας που για τρεις μήνες, καθ' όλο το διάστημα της δίκης, ζητούσε επίμονα να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο 24χρονος Νίκολας Κρουζ δεν αντέδρασε καθόλου όταν η δικαστής Ελίζαμπεθ Σέρερ, του δικαστηρίου του Φορτ Λόντερντεϊλ, ανέγνωσε την καταδικαστική απόφαση.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο απογοητευμένος με αυτό που συνέβη σήμερα», είπε ο Φρεντ Γκούτενμπεργκ, του οποίου η 14χρονη κόρη ήταν μεταξύ των μαθητών που σκοτώθηκαν. «Είμαι έκπληκτος. Είμαι συντετριμμένος», είπε. «Υπάρχουν 17 θύματα που δεν δικαιώθηκαν σήμερα. Αυτό το δικαστήριο απέτυχε».

Jury Recommends Life Without Parole for Parkland Shooter

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ακρόαση, ο Ilan Alhadeff, του οποίου η κόρη σκοτώθηκε, είπε ότι ο ένοπλος «δεν ήταν άνθρωπος - είναι ζώο».

«Προσεύχομαι το ζώο να υποφέρει κάθε μέρα της ζωής του στη φυλακή», είπε. «Και να έχει σύντομη ζωή».

Άλλα μέλη των οικογενειών φαίνονται στις εικόνες από το δικαστήριο να κλαίνε ήσυχα.

Ο Κόρεϊ Χίξον - του οποίου ο πατέρας Κρίστοφερ Χίξον πέθανε στην επίθεση - σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα μόλις άκουσε τη απόφαση του ενόρκου για ισόβια κάθειρξη αντί για θάνατο.

Τόσο ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, όσο και ο εκλογικός αντίπαλός του, ο Δημοκρατικός Τσάρλι Κριστ, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο ένοπλος έπρεπε να είχε καταδικαστεί στη θανατική ποινή.

Οι εισαγγελείς είχαν προσπαθήσει επανειλημμένα να αποδείξουν ότι τα εγκλήματα του Κρουζ ήταν «ψυχρά, υπολογισμένα και προμελετημένα» και μπορούσαν να δικαιολογήσου τη θανατική ποινή. Παρουσίασαν στοιχεία ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη. Ο ένοπλος ερεύνησε προηγούμενες μαζικές δολοφονίες και δημοσίευσε σχόλια στο διαδίκτυο στα οποία είπε ότι δεν θα έδειχνε «κανένα έλεος». Σε ένα βίντεο, που τραβήχτηκε μέρες πριν από την επίθεση, ο ένοπλος είπε ότι σχεδίαζε να γίνει ο «επόμενος σχολικός δολοφόνος» της χρονιάς και ότι στόχος του ήταν να σκοτώσει τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ένορκοι κατέληξαν στην ισόβια κάθειρξη καθώς για τη θανατική ποινή θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία όλων των ενόρκων και ένας από αυτούς αναγνώρισε ελαφρυντικά και την απέρριψε. 

Οι δικηγόροι του ένοπλου προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως ψυχικά άρρωστο, έναν νεαρό άνδρα ψυχολογικά συντετριμμένο από μια δύσκολη παιδική ηλικία στην οποία «δηλητηριάστηκε» από το ποτό και την κατάχρηση ουσιών της μητέρας του.

Person being taken out on stretcher at scene of school shooting - Parkland, Florida

Mass shooting στο Πάρκλαντ - Το χρονικό της υπόθεσης

Το μακελειό στο σχολείο της Φλόριντα σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2018, όταν ένας 19χρονος άνοιξε πυρ κατά μαθητών σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 50. Από τα θύματα τα 12 σκοτώθηκαν σε κτήριο του σχολείου, τα δύο έξω από αυτό, ένα στο δρόμο και δύο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

Δράστης της επίθεσης ήταν ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής του σχολείου Marjory Stoneman Douglas, όπου έγινε η σφαγή.

Σύμφωνα με καθηγητές και μαθητές του σχολείου ο Κρουζ ενεργοποίησε τον συναγερμό για φωτιά προκειμένου οι μαθητές να βγουν στους διαδρόμους και έτσι να έχει περισσότερα υποψήφια θύματα. 

Στο χάος που ακολούθησε, ο ένοπλος κατάφερε να ξεφύγει από τον τόπο του εγκλήματος αφού ανακατεύτηκε με τους μαθητές και παρέμεινε στην περιοχή αφού αγόρασε ένα αναψυκτικό σε ένα κοντινό φαστ φουντ.

Αμέσως μετά, συνελήφθη από την αστυνομία περίπου δύο μίλια (3,2 χιλιόμετρα) από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχολικό συγκρότημα εγκλωβίστηκαν περίπου 40 παιδιά, τα οποία βρήκαν καταφύγιο σε μία μεγάλη ντουλάπα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις σφαίρες του δράστη. Οι μαθητές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέμεναν βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, παράλληλα με την επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του δράστη.

Λίγες ώρες αργότερα, τα παιδιά ελευθερώθηκαν και το γραφείο του σερίφη ενημέρωσε τους γονείς τους, που ζούσαν στιγμές μεγάλης αγωνίας, για την τοποθεσία που θα σπεύσουν να τα παραλάβουν.

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι.

Η επίθεση παραμένει μία από τις πιο φονικές σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Students running from scene of school shooting in Parkland, Florida

Πάρκλαντ - Το παρελθόν του Κρουζ

Ο Κρουζ ήταν μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου αλλά είχε αποβληθεί για «πειθαρχικούς λόγους». Μαθητές του Stoneman Douglas High School δήλωσαν ότι όταν άκουσαν για το περιστατικό ο πρώτος στον οποίο πήγε το μυαλό τους ήταν ο Κρουζ.

«Ήταν τρελός. Του άρεσε να σκοτώνει μιρκά ζώα. Το μυαλό του ήταν σαλεμένο. ήταν ρατσιστής και τρελός» είπε ένας μαθητής στο 10ABC News. «Πολλά παιδιά στο παρελθόν αστειεύονταν ότι αυτός θα είναι που κάποια στιγμή θα αρχίσει τους πυροβολισμούς στο σχολείο. Ήταν σαν να το είχαμε προβλέψει» δήλωσε ο 17χρονος Μάθιου Γουόκερ. Καθηγητής του Κρουζ δήλωσε στη Miami Herald ότι «πέρυσι μάθαμε ότι του είχε απαγορευθεί να μπαίνει σε σχολεία με τσάντα πλάτης. Υπήρχαν προβλήματα με απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά άλλων μαθητών».

Το CNN μετέδωσε επικαλούμενο εκπρόσωπο των τοπικών αρχών ότι ο 19χρονος μακελάρης είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική στην οποία, όμως, είχε να δώσει το «παρών» για πάνω από έναν χρόνο.

Οι φωτογραφίες που είχε αναρτήσει το τελευταίο διάστημα στο Instagram ο Κρουζ είναι ενδεικτικές της ψυχικής του κατάστασης. Σε άλλες ποζάρει κρατώντας όπλα και μαχαίρια ενώ σε μια άλλη φαίνεται ένας στόχος με πυρά στο κέντρο του με τον ίδιο να γράφει στη λεζάντα «στα αλήθεια αξίζει να το δοκιμάσει κανείς».

Το τραγικο συμβάν στο Πάρκλαντ αναζωπύρωσε τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τα όπλα και προκάλεσε ένα κύμα ακτιβισμού από την πλευρά της νεολαίας. Τις ημέρες μετά την τραγωδία, μια ομάδα επιζώντων μαθητών - μεταξύ των οποίων οι Cameron Kasky, David Hogg, X Gonzalez και Sarah Chadwick - ζήτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυστηρότερους νόμους για τον έλεγχο των όπλων και το δικαίωμα να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς φόβο.

Μόλις έξι εβδομάδες μετά την επίθεση, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα παρακολούθησαν τη συγκέντρωση «Πορεία για τις Ζωές μας» κατά της ένοπλης βίας στην Ουάσιγκτον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ