- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νομοσχέδιο για τη μπούρκα στην Ελβετία - Υψηλό πρόστιμο σε όσες τη φορούν
Ποινικοποιείται η παραβίαση της απαγόρευσης καλύμματος προσώπου
Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο 1.000 φράγκων σε όσες φορούν μπούρκα - Καταδικάζουν την απαγόρευση μουσουλμανικές οργανώσεις.
Η ελβετική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο σήμερα στο κοινοβούλιο, ζητώντας να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους παραβιάζουν την εθνική απαγόρευση για το κάλυμμα προσώπου ύψους έως 1.000 ελβετικών φράγκων (1.005 δολαρίων) καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο για την «απαγόρευση της μπούρκα».
Η ακροδεξιά πρόταση για απαγόρευση των καλυμμάτων προσώπων σε δημόσιους χώρους πέτυχε οριακή νίκη στο δεσμευτικό δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι, ενώ το 2009 οι πολίτες της χώρας είχαν ψηφίσει να απαγορευθεί η οικοδόμηση νέων μιναρέδων.
Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου να επιβληθούν πρόστιμα δεν αναφέρει άμεσα το Ισλάμ και έχει επίσης στόχο να σταματήσουν οι διαδηλωτές στους δρόμους να φορούν μάσκες, ωστόσο πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές αναφέρονται στο μέτρο ως «απαγόρευση της μπούρκα».
Ύστερα από διαβουλεύσεις, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τα αιτήματα που διατυπώθηκαν για ποινικοποίηση της παράβασης και επιβολή προστίμου έως 10.000 ελβετικά φράγκα.
«Η απαγόρευση για το κάλυμμα προσώπου έχει στόχο να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η τιμωρία δεν είναι προτεραιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση. Το προσχέδιο περιελάμβανε πολλές εξαιρέσεις στον νόμο.
Η κυβέρνηση πρότεινε να μην ισχύει η απαγόρευση για τα αεροσκάφη, για διπλωματικούς χώρους και για χώρους λατρείας. Τα καλύμματα που συνδέονται με την υγεία, την ασφάλεια, τις κλιματικές συνθήκες και τα τοπικά έθιμα θα συνεχίσουν να είναι αποδεκτά. Καλλιτεχνικές παραστάσεις και διαφημίσεις θα εξαιρούνται.
Θα επιτρέπονται επίσης οι μάσκες που θεωρούνται απαραίτητες για την προστασία ενός ατόμου ενώ ασκεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του σε ό,τι αφορά την έκφραση και τις συναθροίσεις, αρκεί οι αρχές να έχουν δώσει την έγκρισή τους και να τηρείται η δημόσια τάξη.
Οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης χαρακτηρίζουν τα καλύμματα προσώπου σύμβολο ακραίου, πολιτικού ισλάμ. Μουσουλμανικές οργανώσεις καταδίκασαν το δημοψήφισμα ως μία διαδικασία που κάνει διακρίσεις και δεσμεύθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Η Γαλλία απαγόρευσε το πλήρες κάλυμμα προσώπου σε δημόσιους χώρους το 2011 και στη Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία ισχύει πλήρης ή μερική απαγόρευση καλύμματος προσώπου σε δημόσιους χώρους.
Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν περίπου στο 5% του ελβετικού πληθυσμού, οι περισσότεροι με ρίζες στην Τουρκία, τη Βοσνία και το Κόσοβο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.