Κοσμος

Ελναάζ Νορουζί, η Ιρανή σταρ του Netflix πετά τη χιτζάμπ και ξεγυμνώνεται ενάντια στον αυταρχισμό (βίντεο)

Χωρίς τέλος οι συμβολικές διαμαρτυρίες κατά του καταπιεστικού καθεστώτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελναάζ Νορουζί, η ιρανή ηθοποιός  πετά τη χιτζάμπ και ξεγυμνώνεται ενάντια στον αυταρχισμό

Η ηθοποιός Ελναάζ Νορουζί πέταξε τη χιτζάμπ της και στάθηκε τόπλες στην κάμερα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.

Η Ελναάζ Νορουζί, διάσημη Ιρανή ηθοποιός του Netflix, έβγαλε τη χιτζάμπ και γδύθηκε στην κάμερα, σε μια εμφατική συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στους αυταρχικούς νόμους περί ένδυσης του καθεστώτος.

Η 30χρονη ηθοποιός της σειράς «Ιερά Παιχνίδια» μοιράστηκε ένα βίντεο, στο οποίο έριξε τη μαντίλα της και στάθηκε τόπλες, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Η Νορουζί είπε στους δύο εκατομμύρια ακόλουθούς της στο Instagram: «Δεν προωθώ το γυμνό, προάγω την ελευθερία της επιλογής!»

Η ηθοποιός εμφανίζεται για πρώτη φορά όρθια με μόνο τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια της να φαίνονται, με το υπόλοιπο σώμα της να καλύπτεται με μαύρη χιτζάμπ και ρόμπες.

Στη συνέχεια, η σταρ βγάζει ένα ένα τα ρούχα της και αφήνει τα μαλλιά της κάτω, σε μια χειρονομία περιφρόνησης ενάντια στους νόμους του αυταρχικού ιρανικού κράτους για τη γυναικεία ενδυμασία. Κάτω από τη ρόμπα της φοράει φόρεμα, τζιν, πουκάμισο, φούστα και τοπ, τα οποία βγάζει όλα, μένοντας όρθια με τα εσώρουχά της. Στη συνέχεια, η σταρ προχωρά ακόμη περισσότερο και αφαιρεί τα εσώρουχά της, καλύπτοντας το στήθος μόνο με τα χέρια της.

Η Νορουζί έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης στο Instagram: «Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό, τι επιθυμεί και όταν ή όπου θέλει να το φοράει. Κανένας άντρας ούτε άλλη γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζεις… Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη να αποφασίζει για το σώμα της!»

Η Νορουζί εργάστηκε στο παρελθόν ως διεθνές μοντέλο για πολυτελείς μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Dior και Lacoste, και εργάζεται στην Ινδία και τη Γερμανία.

Η ίδια είπε στο India Today: «Η κατάσταση στο Ιράν είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή... Οι γυναίκες καταπιέζονται για περισσότερα από 40 χρόνια. Γεννήθηκα στην Τεχεράνη και το έχω δει. Έπρεπε να φορέσω χιτζάμπ από νωρίς. Εμένα την ίδια με σταμάτησε η αστυνομία ηθικής πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν στην Τεχεράνη. Με πήγαν για επανεκπαίδευση, όπως το έλεγαν, εκεί που πήγαν τη Μαχσά, όπου πρέπει να την ξυλοκόπησαν. Είναι ένα τρομακτικό μέρος για να ζεις. Δεν θέλεις να ζεις έτσι. Δεν θέλεις να φύγεις από το σπίτι και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψεις ποτέ. Είναι λυπηρό. Απλώς δεν θέλουμε οι γυναίκες μας, οι άνθρωποι μας να ζουν έτσι. Οπουδήποτε στον κόσμο, οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Είναι καλό αν θέλουν να καλύψουν τα μαλλιά τους ή δεν θέλουν να καλύψουν τα μαλλιά τους. Θα πρέπει να είναι απόφαση μιας γυναίκας για τον εαυτό της. Αυτό ελπίζει ο λαός του Ιράν».

(Με πληροφορίες της Daily Mail)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ