Κοσμος

Το kākāpō αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό «Πουλί της Χρονιάς» της Νέας Ζηλανδίας επειδή ήταν... φαβορί

Είχε κερδίσει ήδη δύο χρονιές - Οι αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το kākāpō
Το kākāpō © Nature Picture Library/Alamy

Νέα Ζηλανδία - Ο διαγωνισμός για το «Πουλί της Χρονιάς» - Το απόλυτο φαβορί και ο αποκλεισμός που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο ετήσιος διαγωνισμός της Νέας Ζηλανδίας για το πουλί της χρονιάς θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ακόμη γύρο διαμάχης, με το αιώνιο φαβορί kākāpō να διαγράφεται από τις επιλογές, αφού έχει κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό.

Ο παχύς, άπτερος και νυκτόβιος παπαγάλος είναι το μόνο είδος που έχει βασιλέψει δύο φορές ως το αγαπημένο πουλί της Νέας Ζηλανδίας, το 2020 και το 2008. Φέτος, ωστόσο, θα είναι απών, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη κυριαρχία του θα μπορούσε να αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας από λιγότερο χαρισματικούς υποψηφίους.

Το kākāpō είναι ο βαρύτερος παπαγάλος στον κόσμο και έχει διασωθεί από την εξαφάνιση χάρη σε πολυετείς προσπάθειες. Ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί από 50 κατά τη δεκαετία του 1990 σε 252 σήμερα.

Με την ψηφοφορία να ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, ορισμένοι στενοί οπαδοί του διαγωνισμού δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις για την απουσία του υποψηφίου τους.

«Το kākāpō έχει "αποφασιστεί" να μην είναι στο Bird of the Year; Περισσότερο μοιάζει με το "Φάρσα της Χρονιάς"» αντέδρασε στην είδηση ένας σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τον βοήθησαν», συνέχισαν.

«Τον λήστεψαν», απάντησε ένας άλλος.

Άλλοι υποστήριξαν την απόφαση: «Πολύ δίκαιη», είπε ένας. «Η σωστή απόφαση».

Ένας εκπρόσωπος της Forest and Bird, των διοργανωτών των εκλογών, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο kākāpō είχε αποκλειστεί.

«Όχι, δεν αποκλείστηκε. Είναι απλά μια διακοπή. Σίγουρα δεν είναι ισόβιος αποκλεισμός», δήλωσε η εκπρόσωπος της Forest & Bird, Ellen Rykers. «Ξέρετε, αν το ίδιο πουλί συνεχίζει να κερδίζει κάθε χρόνο, αυτό μπορεί να το κάνει να μην είναι τόσο ενδιαφέρον».

Η Rykers ανέφερε σε προηγούμενη δήλωσή της ότι «Φυσικά, η εκλογή παραμένει θεμελιωδώς δημοκρατική», προσθέτοντας ότι ο διαγωνισμός ελπίζει «να διοχετεύσει ... αγάπη σε κάποιους από τους φτερωτούς φίλους μας που μπορεί να επισκιάζονται από τα πιο φανταχτερά, πιο τσαχπίνικα ή πιο δυνατά ξαδέλφια τους».

Ο διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας για τα απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση ενδημικά πουλιά, διεξάγεται εδώ και 17 χρόνια.

Ο Rykers δήλωσε ότι φέτος, 40 άτομα είχαν αναλάβει ρόλους ως «υπεύθυνοι εκστρατείας» για μεμονωμένα πτηνά. Οι διοργανωτές προσπαθούν να ενισχύσουν το προφίλ των λιγότερο λαμπερών πτηνών -που ονομάζονται «υποβρύχια πτηνά»- τα οποία συνήθως λαμβάνουν αμελητέες ψήφους. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων της γκρίζας πάπιας και του παπαλίνας, θα επισημανθούν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν τη συμπάθεια των ψηφοφόρων για τα αουτσάιντερ.

Ο διαγωνισμός αποτελεί κάθε χρόνο πηγή διαμάχης και κάλυψης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πέρυσι, έγινε πρωτοσέλιδο αφού οι διοργανωτές επέτρεψαν σε μια νυχτερίδα να συμμετάσχει. Και μάλιστα, αυτή η νυχτερίδα κέρδισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ