Κοσμος

Στη Νέα Ζηλανδία θέλουν να φορολογήσουν τα αέρια των αγελάδων

Το μεθάνιο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Ζηλανδία: Ειδική εισφορά από αγρότες για εκπομπές αερίων απο τα ζώα τους
© Pixabay

Νέα Ζηλανδία: Ειδική εισφορά από αγρότες για εκπομπές αερίων απο τα ζώα τους

Σχέδιο φορολόγησης αγροτών και κτηνοτρόφων παρουσίασε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας  Τζασίντα Άρντερν και περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβάνομένων του μεθανίου που εκμπέμπουν οι αγελάδες.

Σύμφωνα με την πρόταση «οι αγρότες της Νέας Ζηλανδίας θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα μειώσουν τις γεωργικές εκπομπές αερίων», δήλωσε η Άρντερν προσθέτοντας οτι θέτει τη χώρα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του μεθανίου το 2030.

«Η μείωση των εκπομπών αερίων θα βοηθήσει τους αγρότες της Νέας Ζηλανδίας να είναι όχι μόνο οι καλύτεροι στον κόσμο αλλά και οι καλύτεροι για τον κόσμο» είπε η πρωθυπουργός.

Οι εκπομπές που δημιουργούνται από τα πεπτικά συστήματα των 6,3 εκατομμυρίων αγελάδων της Νέας Ζηλανδίας είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Στη Νέα Ζηλανδία, σχεδόν οι μισές από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μεθάνιο, προέρχονται από τη γεωργία.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, έως το 2025, οι αγρότες που πληρούν το όριο για το μέγεθος των κοπαδιών και τη χρήση λιπασμάτων, θα κληθούν να πληρώνουν εισφορά που θα ορίζει η κυβέρνηση κάθε ένα έως τρία χρόνια, κατόπιν συμβουλής της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και των αγροτών. Η τιμή θα επηρεάζεται από την πρόοδο της χώρας προς την εκπλήρωση της διεθνούς της δέσμευσης για μείωση του μεθανίου κατά 10% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2017. Τελικός στόχος οι μηδενικές εκπομπές αερίων το 2050.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.