H ρωσική Wagner στρατολογεί μισθοφόρους με αμοιβή 10.000 δολαρίων – Σε ποιες χώρες αναζητά στρατιώτες.
Σε αναζήτηση νέων μισθοφόρων έχει βγει η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, λόγω απωλειών που έχει υποστεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι προσπάθειές της (σσ Wagner) για τη στρατολόγηση μισθοφόρων σε Τουρκία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Μολδαβία, Καναδά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Middle East Eye, η παραστρατιωτική οργάνωση έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της «αποδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού». Η καμπάνια στρατολόγησης μισθοφόρων, όπως προσθέτει, γίνεται μέσω των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στην Ευρώπη και των μεσολαβητών τους, οι οποίοι έχουν επαφές με τοπικές ομάδες από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.
Τους ξένους μισθοφόρους, με βάση τις πληροφορίες του Middle East Eye, δελεάζουν με πολύ υψηλές αμοιβές, προτείνοντάς τους μηνιαία αμοιβή 10.000 δολαρίων.
Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές των μισθοφόρων κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 δολάρια μηνιαίως, επισημαίνει ο ιστότοπος. Μια από τις πηγές του Middle East Eye αναφέρει ότι στη Wagner «συνήθως στρατολογούνται άτομα με σοβαρή στρατιωτική πείρα», αλλά τώρα η παραστρατιωτική οργάνωση είναι έτοιμη να στρατολογήσει εκείνους «που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και έχουν ανάγκη από χρήματα».
Στρατολόγηση μισθοφόρων μέσω της εφαρμογής Telegram
Παραμονές του δημοσιεύματος, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ κατηγόρησε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλί, του Σουδάν και άλλων περιοχών για να χρηματοδοτεί «τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας» στην Ουκρανία.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) επέστησε την προσοχή στο ότι η Wagner δημιούργησε κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και ως εργαλείο στρατολόγησης.
Τον Σεπτέμβριο, ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία Wagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες στο μέτωπο. Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της οργάνωσης «Ρωσία καθήμενη» Όλγκα Ρομάνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της στην DW, ότι σε μια σειρά περιπτώσεων τους κρατούμενους στις φυλακές στρατολογεί προσωπικά ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Οι μισθοφόροι της Wagner θεωρούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετέχουν μυστικά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνείται τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Παράλληλα ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ίδρυσε τη Wagner. Όπως ο ίδιος δήλωσε, ίδρυσε την παραστρατιωτική αυτή οργάνωση τον Μάιο του 2014 για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW (ρωσική υπηρεσία), middleeasteye.net
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το έγγραφο που εστάλη στις χώρες που έλαβαν πρόσκληση να συμμετέχουν
Πώς περιγράφει το περιστατικό ο άνδρας - Παραμένει η οργή στην Πολιτεία
Η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να φέρει βόρειο σέλας σε περιοχές που δεν εμφανίζεται συνήθως
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, γεννήσεις, θάνατοι
Οι σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης στο επίκεντρο
Τουλάχιστον 40 νεκροί - Στο μικροσκόπιο οι γραμμές των τρένων
Όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.