Κοσμος

Η ενεργειακή κρίση χτυπάει και το Ευρωκοινοβούλιο - Θέρμανση τέλος Παρασκευές και Σαββατοκύριακα

Τι αναφέρουν οι τελευταίες οδηγίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενεργειακή κρίση: Τέλος τα καλοριφέρ στο Ευρωκοινοβούλιο για τρεις μέρες

Η ενεργειακή κρίση που αναμένεται να επιδεινωθεί όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας αναγκάζει τους ιθύνοντες στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κλείνουν για τρεις ημέρες της εβδομάδα τον κλιματισμός και στις υπόλοιπες να χαμηλώνει η θερμοκρασία στους θερμοστάτες. 

Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται εσωτερικό μέιλ του τμήματος διαχείρισης των χώρων, η θέρμανση ή η ψύξη στα κτίρια θα κλείνει από την Πέμπτη το βράδυ έως και το πρωί της Δευτέρας, όπως και κατά τη διάρκεια των διακοπών. 

Βάσει των εκτιμήσεων του Κοινοβουλίου, από το μέτρο αυτό το οποίο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. 

Πλέον η θερμοκρασία στα κτίρια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο τον χειμώνα δεν θα ξεπερνάει τους 19 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι δεν θα πέφτει χαμηλότερα των 25 βαθμών. 

Το Ευρωκοινοβούλιο συνήθως δεν συνεδριάζει τις Παρασκευές, καθώς οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιστρέφουν στις βάσεις τους. Μέχρι τώρα η θέρμανση τα Σαββατοκύριακα έκλεινε όχι όμως ολοσχερώς. 

Οι 705 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μοιράζονται τον χρόνο τους μεταξύ των κτιριακών εγκαταστάσεων στις Βρυξέλλες στις οποίες συνεδριάζουν οι επιτροπές, ενώ οι συνεδριάσεις με παρόντες όλες τους βουλευτές λαμβάνουν χώρα στο Στρασβούργο δώδεκα φορές τον χρόνο.  

Η εναλλαγή αυτή έχει ξεσηκώσει ένα κύμα κριτικής, με τους Γερμανούς ευρωβουλευτές Ντάνιελ Φρέουντ και Πίτερ Λίσε, να έχουν ζητήσει οι συνεδριάσεις στο Στρασβούργο να ανασταλούν προσωρινά. 

Η Γαλλία αρνείται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά και επισημαίνει ότι το κτίριο του Στρασβούργου έχει μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα από αυτό των Βρυξελλών. Για μια μικρή πόλη όπως το Στρασβούργο, η μηνιαία άφιξη χιλιάδων ευρωβουλευτών, βοηθών, συνεργατών, διοικητικού προσωπικού και δημοσιογράφων αποτελεί πραγματική ένεση στην τοπική οικονομία.

 Το Κοινοβούλιο έως τώρα έχει αντικρούσει τις εκκλήσεις αυτές, με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να επισημαίνει ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και στις δύο πόλεις, εκτός από τις εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιστάσεις, όπως κατά τη διάρκει της πανδημία όταν οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως.