Κοσμος

«Ενισχυμένες υποψίες» για σαμποτάζ στον Nord Stream από τους Σουηδούς επιθεωρητές (βίντεο)

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική από τον Nord Stream 1
Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική από τον Nord Stream 1 © EPA/POOL

Αγωγοί Nord Stream 1 και 2 και διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική - Αποτέλεσμα σαμποτάζ οι εκρήξεις, σύμφωνα με τη Σουηδία

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις αρχές στη Σουηδία στον τόπο των διαρροών, που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με «εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας Mats Ljungqvist που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται τα πάντα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις διαρροές σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Σε σημερινή του ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Aerial footage of leak in Danish waters from Nord Stream 1 pipeline

Σαμποτάζ οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με τη Γερμανία

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA είχε ανακοινώσει ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη εβδομάδα ήταν «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ», στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες.

Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, ωστόσο δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.

Η Ευρώπη συνεχίζει να ερευνά τα αίτια των εκρήξεων σε τρεις αγωγούς του δικτύου Nord Stream σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών στην επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel. Μπορεί να υπάρξουν σαμποτάζ «σε αυξανόμενη κλίμακα ποσοτικά και, εν δυνάμει, ποιοτικά», προειδοποιεί η BKA. Και διευκρινίζει πως επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ