Κοσμος

Δύο τρανς γυναίκες στο Κογκρέσο της Βραζιλίας για πρώτη φορά (βίντεο)

Το μήνυμα που στέλνουν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Duda Salabert και Erika Hilton, οι δύο πρώτες τρανς γυναίκες πολιτικοί στο Κογκρέσο της Βραζιλίας
Duda Salabert και Erika Hilton, οι δύο πρώτες τρανς γυναίκες πολιτικοί στο Κογκρέσο της Βραζιλίας | ΦΩΤΟ: Instagram - Wikipedia

Δύο τρανς γυναίκες πολιτικοί στο Κογκρέσο της Βραζιλίας - Η εκλογή και το δυνατό τους μήνυμα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στη Βραζιλία δύο τρανς γυναίκες πολιτικοί εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο, την ώρα που ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου προετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου. 

Ο Λούλα κέρδισε τον Μπολσονάρου με μικρή διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία (σε σχέση με το προβάδισμα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις).

Η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πόλωσης, με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας να μη σταματά να επαναλαμβάνει την ανάγκη για «καθαρές» εκλογές.

Από τη μεριά του ο Λούλα εμφανίστηκε ενωτικός, επισημαίνοντας ότι η χώρα απαιτεί ομοψυχία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Παράλληλα, υποσχέθηκε μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία στον Αμαζόνιο.

Τρανς γυναίκες στο Κογκρέσο της Βραζιλίας - Ποιες είναι

Erika Hilton και Duda Salabert είναι οι δύο τρανς γυναίκες τις οποίες εξέλεξαν οι πολίτες στο Κογκρέσο.

Στην προεκλογική της εκστρατεία η Erika Hilton υποσχέθηκε να δώσει τη μάχη της για καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερη κοινωνική στέγαση. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προασπίσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Βραζιλία.

«Θα φύγουμε από τις γωνιές των δρόμων, θα βγούμε από τις φυλακές, θα φύγουμε από τα ναρκωτικά και την πορνεία και θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την κοινωνική πολιτική και την νομοθεσία» δήλωσε η Βραζιλιάνα τρανς πολιτικός μετά τη νίκη της στις εκλογές της χώρας.

Και πρόσθεσε: «Η εντολή μας στη χώρα θα είναι πιο οργανωμένη, πιο συντονισμένη και πιο κοντά στους ανθρώπους».

Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Δικαιώματα των Τρανς Ατόμων (TGEU) επισημαίνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφηκαν στη Βραζιλία 125 δολοφονίες τρανς ατόμων (σε σύνολο 375 παγκοσμίως). Επί προεδρίας Μπολσονάρου αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά οπλοκατοχής και ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία.

Από τη μεριά της η Duda Salabert, η τρανς γυναίκα πολιτικός που εξελέγη στο Κογκρέσο από την επαρχία Minas Gerais, αποκάλυψε ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Είμαι το πρώτο τρανς άτομο που εκλέγεται στο Εθνικό Κογκρέσο. Κερδίσαμε τις εκλογές, παρά τις επιθέσεις των αριστεριστών, των Χριστιανών φονταμενταλιστών και των θανατικών απειλών από την άκρα δεξιά» δήλωσε.

Στο παρελθόν είχε στείλει το μήνυμα ότι οι απειλές δεν μπορούν να φιμώσουν τις φωνές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και την ανάγκη για μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους. «Όταν θέλουν να με σιωπάσουν, τότε είναι που φωνάζω» είχε αναφέρει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ