Κοσμος

Το Άουσβιτς αναβιώνει στην Ουκρανία: Χρυσά δόντια και όργανα βασανιστηρίων βρέθηκαν σε χωριό που εγκατέλειψαν οι Ρώσοι

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες των μακάβριων ευρημάτων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ανακάλυψη ενός ρωσικού θαλάμου βασανιστηρίων από τους Ουκρανούς και οι μνήμες που ξύπνησαν 

Αποτροπιαστικές εικόνες από το μέτωπο του πολέμου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξαν τα ουκρανικά στρατεύματα στο Pisky-Radkivski, ένα από τα χωριά που απελευθέρωσαν στη βόρεια Ουκρανία, περίπου 15 μίλια ανατολικά της πόλης Ιζιούμ, εκεί όπου βρέθηκε τόπος μαζικής ταφής.

Η ανάρτηση του ουκρανικού υπουργείου αναφέρει ότι στο χωριό αυτό ανακαλύφθηκε θάλαμος βασανιστηρίων και μεταξύ των άλλων μακάβριων ευρημάτων, μια αντιασφυξιογόνα μάσκα που είχε τοποθετηθεί στο κεφάλι ενός θύματος των Ρώσων.

Μέσα στη μάσκα είχε τοποθετηθεί  ένα φλεγόμενο πανί, ώστε να αναγκάσει τον χρήστη να εισπνεύσει οξύ καπνό.

Στην δεύτερη φωτογραφία, απεικονίζεται ένα πλαστικό κουτί με αμέτρητα χρυσά δόντια, θήκες και οδοντοστοιχίες, που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αφαιρέθηκαν από τα θύματα του χωριού.

Το κουτί με τα χρυσά δόντια εξώθησε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των ρωσικών και των ναζιστικών δυνάμεων, περιγράφοντας το δωμάτιο ως «μίνι Άουσβιτς», το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι και όπου οι Ναζί συνέλεξαν σαράντα κιλά χρυσού από δόντια και τεχνητές οδοντοστοιχίες από τις σορούς θυμάτων που εξέπνευσαν στους θαλάμους αερίων.

Όπως σημειώνει το Ουκρανικό υπουργείο, πρόκειται για «μίνι Άουσβιτς. Πόσα ακόμη θα βρεθούν στην κατεχόμενη Ουκρανία;».

Τα νέα ντοκουμέντα δεν αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις θηριωδιών στην Ουκρανία. Η ανακάλυψη μαζικών τάφων στο Ιζιούμ και η σφαγή αμάχων στη Μπούτσα πληθαίνουν τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τον στρατό της Ρωσίας.

Επιζώντες μαρτυρικών τόπων που απελευθερώθηκαν, περιγράφουν ότι κρατούνταν επί βδομάδες και βασανίζονταν τακτικά κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Όπως καταγγέλλουν, υφίσταντο ηλεκτροσόκ ενώ τους ζητούσαν να δώσουν ονόματα  ντόπιων που συνδέονται με τον στρατό ή την κυβέρνηση.

Στις φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Χαρκόβου Σερχίι Μπολβίνοφ, διακρίνονται μεταξύ άλλων ένα σπασμένο τηλέφωνο, κομμάτια αγκαθωτού σύρματος κι ένας δονητής. «Οι γείτονες άκουγαν συνέχεια ουρλιαχτά από το σημείο εκείνο. ΟΙ ερευνητές βρήκαν έναν φρικτό θάλαμο βασανιστηρίων στο χωριό», είπε ο Μπολβίνοφ επιβεβαιώνοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

 «Η αστυνομία έχει ενημερωθεί για τα βασανιστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων έθαβαν ανθρώπους ζωντανούς, καθώς και για τη χρήση μάσκας αερίων με ένα πανί που σιγοκαίει», ανέφερε ο Μπολβίνοφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, βρέθηκαν πάνω από 50 τάφοι σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λιμάν της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αρκετοί από τους τάφους έφεραν πινακίδες με ονόματα και ορισμένοι μόνον αριθμούς, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Hromadske. Το Λιμάν πέρασε ξανά σε ουκρανικά χέρια στις 2 Οκτωβρίου μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, που φοβήθηκαν μήπως αιχμαλωτιστούν από τους προελαύνοντες Ουκρανούς.