Κοσμος

Ουκρανία: Αυτή είναι η ηλεκτρική καρέκλα βασανιστηρίων των Ρώσων

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από το Χάρκοβο αναρτήθηκε στο Twitter

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει ηλεκτρική καρέκλα σε ρωσικό θάλαμο βασανιστηρίων στο Χάρκοβο.

Φωτογραφία η οποία φέρεται να δείχνει μια ηλεκτρική καρέκλα σε δωμάτιο βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι στο Χάρκοβο, φέρνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Όπως υπογραμμίζει η ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, «η ηλεκτρική καρέκλα δεν ήταν όργανο επιβολής δικαιοσύνης προς τους εγκληματίες, αλλά εργαλείο για τους ρώσους εκτελεστές και σαδιστές που βασάνισαν Ουκρανούς».

Αναλυτικά το tweet του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για την ηλεκτρική καρέκλα βασανιστηρίων των Ρώσων:

«Άλλο ένα ρωσικό δωμάτιο βασανιστηρίων από τις απελευθερωμένες περιοχές κοντά στο Χάρκοβο.
Έτσι μοιάζει μια ρωσική ηλεκτρική καρέκλα. Μονάχα που αυτό δεν είναι ένα όργανο επιβολής δικαιοσύνης προς του εγκληματίες, αλλά ένα εργαλείο για τους ρώσους εκτελεστές και σαδιστές που βασάνισαν Ουκρανούς», αναφέρει το tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Τις τελευταίες ημέρες, και όσο προχωρά η ουκρανική αντεπίθεση στις περιοχές που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός στα ανατολικά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία βασανιστηρίων έρχονται στη δημοσιότητα.

Την Παρασκευή οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ανασύρει 436 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Ιζιούμ, την οποία ανακατέλαβαν από τους Ρώσους και 30 από αυτά έφεραν «σημάδια βασανιστηρίων», σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της περιοχής του Χαρκόβου.

Ταυτόχρονα, τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης κράτησής του περιέγραψε στον Guardian ο Βρετανός Έιντεν Άσλιν. Ο άνδρας ανέφερε ότι «του φέρθηκαν χειρότερα από σκύλο».

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, ο Έιντεν Άσλιν περιέγραψε ότι κατά τους μήνες κράτησής του, τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάζονταν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας κάθε πρωί, και αν δεν συμμορφώνονταν θα «τιμωρούνταν γι' αυτό, θα σε χτυπούσαν». Ο Άσλιν ήταν ένας από τους δέκα συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα της Τετάρτης σε ανταλλαγή, για την οποία η Σαουδική Αραβία είπε ότι είχε μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων ήταν πέντε Βρετανοί υπήκοοι.

Ο Άσλιν, ο οποίος κατάγεται από το Newark του Nottinghamshire, είχε χτίσει μια νέα ζωή στην Ουκρανία το 2018, έχοντας ερωτευτεί μια Ουκρανή, την Diane Okovyta, και εντάχθηκε στους πεζοναύτες. Κρατήθηκε τον Απρίλιο ενώ πολεμούσε στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης και δικάστηκε μαζί με άλλους δύο με τη θανατική ποινή.  

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, είπε ο Aslin, κρατήθηκε σε ένα κελί δύο ατόμων και κοιμόταν σε ένα χαλάκι μολυσμένο με ψείρες και κατσαρίδες. Επειδή δεν υπήρχε τουαλέτα, αυτός και οι συγκρατούμενοί του έπρεπε να χρησιμοποιούν άδεια μπουκάλια. Ο Άσλιν υποστήριξε ακόμη ότι επέζησε για τρεις εβδομάδες τρώγοντας κομμάτια ψωμί και νερό, ενώ η μόνη φορά που τον άφησαν να βγει από το κελί του ήταν για να κάνει προπαγάνδα ή να δέχεται τηλεφωνήματα. Επιπλέον, περιέγραψε σε συνέντευξή του ότι όταν ένας Ρώσος στρατιώτης έλεγξε το διαβατήριο του και διαπίστωσε ότι ήταν Βρετανός, τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο. Κάποια στιγμή οι απαγωγείς του Άσλιν απείλησαν να του κόψουν το αυτί. Τον ξυλοκόπησαν επειδή είχε ένα τατουάζ με μια ουκρανική τρίαινα και ένα άλλο που αναφερόταν στην εποχή του στη Συρία. Μάλιστα, είπε ακόμη ότι όταν τον μαχαίρωσαν στην πλάτη αναλογίστηκε: «Ήξερα ότι υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθώ».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Άσλιν είπε ότι ο Ρώσος φύλακας του κάποια στιγμή τον ρώτησε: «Θέλεις έναν γρήγορο θάνατο ή έναν όμορφο θάνατο;» Ο Άσλιν είπε ότι απάντησε ότι ήθελε έναν γρήγορο θάνατο, αλλά του είπαν: «Θα έχετε έναν όμορφο θάνατο και θα φροντίσω να είναι ένας όμορφος θάνατος».