Κοσμος

«Άντε χάσου Basij»: Μαθήτριες στο Ιράν γιουχάρουν στέλεχος της αστυνομίας των ηθών (βίντεο)

Ποια είναι η παραστρατιωτική μονάδα «Basij» που ξυλοκοπεί και συλλαμβάνει διαδηλωτές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αποδοκιμασίες στο Ιράν από μαθήτριες σε στρατιωτικό της δύναμης «Basij» - Στέλεχος της αστυνομίας ηθών

Ένα νέο βίντεο από το Ιράν με μαθήτριες να διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Οι μαθήτριες αποδοκιμάζουν στρατιωτικό στέλεχος της δύναμης «Basij», η οποία ανήκει στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Σιράζ (935 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα Τεχεράνη). Οι μαθήτριες έχουν λιτά τα μαλλιά τους και ανεμίζουν το χιτζάμπ τους (μαντίλα). «Άντε χάσου Basij» ακούγονται να φωνάζουν, αποδοκιμάζοντας τον στρατιωτικό.

Η δύναμη «Basij», ευρύτερα γνωστή ως «Οργάνωση για την κινητοποίηση των καταπιεσμένων», δημιουργήθηκε ως παραστρατιωτική εθελοντική πολιτοφυλακή από τον ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, το 1979.

Σε καιρό ειρήνης η δύναμη «Basij» επιβάλει τους ισλαμικούς κοινωνικούς κώδικες του Ιράν, λειτουργώντας ως «αστυνομία ηθών» σε σημεία ελέγχου σε πάρκα, δρόμους και πλατείες.

Τα μέλη της χρησιμοποιήθηκαν από το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής κοπέλας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φόρεσε «σωστά» τη μαντίλα.