Κοσμος

Γαλλίδες σταρ κόβουν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους για τις γυναίκες του Ιράν

Με μουσική υπόκρουση το «Bella Ciao» στέλνουν το δικό τους μήνυμα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
French actresses cut hair in protest over Mahsa Amini's death

Γαλλίδες ηθοποιοί και τραγουδίστριες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για ίσα δικαιώματα στο Ιράν - Κόβουν τα μαλλιά τους και φωνάζουν «για την ελευθερία».

Διάσημες Γαλλίδες δηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των Ιρανών κόβοντας on camera τα μαλλιά τους.

Με μουσική υπόκρουση το «Bella Ciao» στα περσικά, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Ζιλιέτ Μπινός και πολλές άλλες, εμφανίζονται σε βίντεο να κόβουν μια μπούκλα μαλλιών, επαναλαμβάνοντας μία κίνηση η οποία έγινε σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με πρώτες τις γυναίκες, διαδηλώνει με κίνδυνο για τη ζωή του. Αυτός ο λαός το μόνο που ελπίζει είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν την υποστήριξή μας», λένε σ′ ένα γραπτό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο στο λογαριασμό «soutienfemmesiran» στο Instagram.

«Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας δεσμεύουν. Είναι αδύνατο να μην συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτή την τρομερή καταπίεση (...) Αποφασίσαμε έτσι να ανταποκριθούμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μερικές απ′ αυτές τις μπούκλες», προσθέτουν στην έκκληση αυτή, η οποία ξεκίνησε από δικηγόρους.

Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Σουηδή ευρωβουλευτής, ιρακινής καταγωγής, Αμπίρ Αλ-Σαχάνι, η οποία έκοψε τα μαλλιά της στη διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες της γαλλικής έβδομης τέχνης, μεταξύ των οποίων σταρ όπως η Λεά Σεϊντού και ο Ντάνι Μπουν, διάσημοι κινηματογραφιστές ή ο επικεφαλής του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό, ζητούν «να υποστηριχθεί η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν», σε άρθρο τους που διαβιβάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν μαντίλα. Ο θάνατός της προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, καθώς και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Η άκρως συμβολική χειρονομία των διάσημων Γαλλίδων απηχεί σε σημαντικό βαθμό επίσης την ιρανική ιστορία και τη λαογραφία, σύμφωνα με την οποία το να κόβουν τα μαλλιά τους οι γυναίκες αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας. Το Shahnameh («Το Βιβλίο των Βασιλέων»), ένα εθνικό έπος του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Τατζικιστάν που γράφτηκε από τον Πέρση ποιητή Ferdowsi μεταξύ 977 και 1010 μ.Χ., αναφέρεται σε μια πριγκίπισσα που κόβει τα μαλλιά της για να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο του συζύγου της που θεωρείται άδικος.

«Το να κόβουν τα μαλλιά τους οι γυναίκες είναι μια αρχαία περσική παράδοση που βρίσκεται επίσης στο Shahnameh, όταν η οργή είναι ισχυρότερη από τη δύναμη του καταπιεστή», έγραψε στο Twitter η Shara Atashi, Ιρανή συγγραφέας με έδρα την Ουαλία.

Ο ερευνητής Τζαβάν το περιέγραψε ως «καλοπροαίρετη χειρονομία» και ζήτησε πιο σθεναρή πολιτική δράση από τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει τους Ιρανούς διαδηλωτές.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον αγώνα των Ιρανών γυναικών για τα δικαιώματά τους - που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - στη χειρονομία του κούρεμα των μαλλιών τους», είπε. «Αλλά αυτά τα viral βίντεο είναι ένας τρόπος να δώσουν διεθνή απήχηση στον αγώνα τους».

(Με πληροφορίες από τον Guardian και το ABC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ