Κοσμος

Ευρωβουλευτής έκοψε τα μαλλιά της την ώρα που μιλούσε για τις γυναίκες του Ιράν (βίντεο)

Πρόκειται για Σουηδέζα ιρακινής καταγωγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωβουλευτής έκοψε τα μαλλιά της εν ώρα ομιλίας για τις γυναίκες του Ιράν
© The Independent

Σουηδέζα ευρωβουλετής έκοψε τα μαλλιά της προς υποστήριξη των γυναικών του Ιράν

Η Αμπίρ Αλ-Σαλάνι, ΜΙΑ Σουηδή ευρωβουλευτής  ιρακινής καταγωγής εκόψε τα μαλλιά της την ώρα της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών του Ιράν και την μετέπειτα καταστολή των δικαιωμάτων των Ιρανών διαδηλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν ξέσπασε στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Αμινί πέθανε, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Χθες μάλιστα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «προσχεδιασμένες» τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί και είπε ότι αυτές δεν πραγματοποιούνται από «απλούς Ιρανούς», στα πρώτα σχόλιά του για τις ταραχές που σαρώνουν τη χώρα από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Χαμενεΐ αναφέρει ότι ο θάνατος της 22χρονης του «ράγισε την καρδιά» κάνοντας λόγο για ένα «θλιβερό περιστατικό». Ωστόσο υποστήριξε ότι «κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους» και ότι υπήρξαν προσχεδιασμένες «ταραχές».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε ακόμη την έντονη στήριξή του προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες -όπως λέει- αδικήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Στα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ