Κοσμος

Η Σαρδηνία προσφέρει €15.000 σε όσους είναι διατεθειμένοι να μετακομίσουν εκεί

Ποιοι οι αυστηροί όροι παραμονής στο νησί

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιχορηγήσεις ύψους €15.000 για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους προσφέρει νησί της Ιταλίας - Ποιες οι προϋποθέσεις.
Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο αναζητά περισσότερους κατοίκους © Unsplash

Επιχορηγήσεις ύψους €15.000 για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους προσφέρει νησί της Ιταλίας - Ποιες οι προϋποθέσεις.

Εάν έχετε φανταστεί ποτέ να μετακομίσετε σε ένα ηλιόλουστο νησί, αυτή είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία σας: Η Σαρδηνία προσφέρει 15.000 ευρώ σε όσους είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν εκεί.

Το ιταλικό νησί, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, διαθέτει αμμώδεις παραλίες, γαλάζιο ουρανό και γαλαζοπράσινα νερά. Ο επίγειος αυτός παράδεισος αντιμετωπίζει ωστόσο φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία, καθώς οι ντόπιοι νέοι μετακινούνται στο εξωτερικό με στόχο την αναζήτηση εργασίας.

Για την καταπολέμηση αυτής της φυγής, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ για την επιχορήγηση μετεγκατάστασης, αρκετά για να καλύψει 3.000 επιχορηγήσεις.

Εάν ετοιμάζετε ήδη τη βαλίτσα σας, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε. Για να δικαιούστε την επιχορήγηση, θα πρέπει να μετακομίσετε σε δήμο της Σαρδηνίας με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 άτομα.

Τα χρήματα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό του συνολικού κόστους του σπιτιού ή της ανακαίνισης - και η κυβέρνηση δεν θα παραδίδει πάντα ολόκληρο το ποσό των 15.000 ευρώ.

Τέλος, οι παραλήπτες πρέπει να ζουν στο νέο ακίνητο με πλήρη απασχόληση και πρέπει να εγγραφούν για μόνιμη διαμονή στη Σαρδηνία εντός 18 μηνών από την άφιξή τους.

Επιχορηγήσεις ύψους €15.000 για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους προσφέρει νησί της Ιταλίας - Ποιες οι προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ για την επιχορήγηση μετεγκατάστασης στη Σαρδηνία © Unsplash

Γιατί η Σαρδηνία προσφέρει στους ανθρώπους χρήματα για να μετακομίσουν εκεί;

Ο πληθυσμός της Ιταλίας γερνάει. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ιταλών είναι 45,7 – νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί στα 50,7 έτη έως το 2050.

Ο συνολικός πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 20 τοις εκατό έως το 2070, από 59,55 εκατομμύρια, στα 47,6 εκατομμύρια το 2070.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις αγροτικές περιοχές της χώρας - και μέρη όπως η Σαρδηνία βιώνουν τις επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της Σαρδηνίας Κρίστιαν Σολίνας είπε ότι το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τους νέους να παραμείνουν στη Σαρδηνία ή να μετακομίσουν στο νησί.

«Χάρη σε αυτές τις συνεισφορές, η Σαρδηνία γίνεται γόνιμο έδαφος για όσους θα μετακομίσουν εκεί ή θα αποφασίσουν να φτιάξουν οικογένεια», είπε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πραγματική ενίσχυση των εδαφών, των εσωτερικών και των πιο μειονεκτικών περιοχών… Δημιουργήσαμε τις συνθήκες ώστε οι νέοι να αποφασίσουν να παραμείνουν και να αναπτύξουν τον οικονομικό ιστό των πιο εύθραυστων περιοχών».

Εάν μετακομίσετε στο νησί, μπορείτε να απολαύσετε μια ακόμη ιδιαιτερότητα του τόπου: Με περισσότερα από 500 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών, η Σαρδηνία έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωνόβιων στον κόσμο - περίπου 33 για κάθε 100.000 κατοίκους.

(Με πληροφορίες από το Euronews)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ