Κοσμος

«Μπλόκο» Λιζ Τρας σε βασιλιά Κάρολο - Πού δεν τον άφησε να πάει

Ο πρώτος «καβγάς» ανάμεσα στο Μπάκιγχαμ και την Ντάουνινγκ Στριτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λιζ Τρας σταμάτησε τον βασιλιά Κάρολο από το να πάει στη Σύνοδο Κορυφής για το περιβάλλον στην Αίγυπτο
Η Λιζ Τρας σταμάτησε τον βασιλιά Κάρολο από το να πάει στη Σύνοδο Κορυφής για το περιβάλλον στην Αίγυπτο © EPA/POOL

Ο βασιλιάς Κάρολος, η Λιζ Τρας και η Σύνοδος COP27 στην Αίγυπτο - Γιατί η πρωθυπουργός της Βρετανίας τού «απαγόρευσε» να παρεβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

«Φρένο» στις περιβαλλοντικές ανησυχίες του βασιλιά Καρόλου φαίνεται πως έβαλε η Λιζ Τρας, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Λεπτομέρειες για την πρώτη «σύγκρουση» ανάμεσα στο No1 του Μπάκιγχαμ και τη νέα ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ 11 δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λιζ Τρας συμβούλεψε τον βασιλιά Κάρολο να μην πάει στη συνάντηση COP27, που είναι προγραμματισμένη στην Αίγυπτο.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα στους «Sunday Times» αναφέρει ότι η Λιζ Τρας είχε ξεκάθαρα αντιταχθεί στη συμμετοχή του Καρόλου στη Σύνοδο στο Σαρμ-ελ-Σέικ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τον Σεπτέμβριο.

Υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος (σ.σ. χαρακτηριστική η ατάκα του στο γκαρσόνι για το καλαμάκι, όταν παρήγγειλε φρέντο καπουτσίνο στο κέντρο της Αθήνας) έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής για να σωθεί ο πλανήτης Γη. Αυτά, όμως, ως πρίγκιπας της Ουαλίας.

Κάρολος Vs Λιζ Τρας: Μπάκιγχαμ και Ντάουνινγκ Στριτ ρίχνουν τους τόνους για τον «καβγά»

Από τη στιγμή που έγινε βασιλιάς της Βρετανίας, το πράγμα αλλάζει και -σε τέτοια θέματα- πρέπει πλέον να προηγείται μια συνεννόηση με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως γράφουν βρετανικές εφημερίδες.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε καβγάς. Το αν θα παρευρεθούν ή όχι μέλη της βασιλικής οικογένειας εξαρτάται από το Υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει το δημοσίευμα στην «Daily Mail».

«Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ του βασιλιά και της πρωθυπουργού», το λιτό σχόλιο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σημειώνεται ότι αν ο βασιλιάς Κάρολος πήγαινε τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής COP27 θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα. Πηγές, πάντως, από το Παλάτι και την Ντάουνινγκ Στριτ ρίχνουν τους τόνους και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρξε «καβγάς», απλώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο ο βασιλιάς Κάρολος να εμφανιστεί σε άλλη επίσημη εκδήλωση.

«Η ιδέα ότι η πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει τον βασιλιά τι να κάνει είναι γελοία» εξηγεί πηγή στην «Daily Mail». Και προσθέτει: «Ήταν απολύτως στο πνεύμα τού να είναι πάντα προσεκτικός ως βασιλιάς και πως ενεργεί σύμφωνα με τις συμβουλές της κυβέρνησης».

Ο βασιλιάς Κάρολος και η «My Way» κοσμοθεωρία του

Η ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού επιβεβαιώνει τους αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Μπάκιγχαμ.

Εδώ και εβδομάδες επισημαίνουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι αποφασισμένος να μη βαδίσει στα χνάρια της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία φρόντιζε να τηρεί αποστάσεις σε «καυτά» θέματα και να μη δίνει πολιτικές ομιλίες.

«Θέλει να χαράξει τη δική του πορεία και να κάνει αισθητή την παρουσία του» είχε αναφέρει βασιλική πηγή σε προηγούμενο δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ