Κοσμος

Ο Έρικ Ίντλ των Monty Python νίκησε τον καρκίνο στο πάγκρεας κοιτώντας στη «φωτεινή πλευρά της ζωής»

Ο άνθρωπος που έγραψε το «Always Look on the Bright Side of Life»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Έρικ Ίντλ και η μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας - Η συνέντευξή του ιδρυτικού μέλους των Monty Python στον «Guardian» 

O Έρικ Ιντλ είναι πλέον «καθαρός» από καρκίνο. Αυτό του είπε ο γιατρός του, τρία χρόνια αφότου του ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας. Επιφανές μέλος των Monty Python εδώ και 53 χρόνια, με το καυστικό χιούμορ και τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του προσώπου του να αποτελούν σήμα κατατεθέν της υποκριτικής του δεινότητας, ο Έρικ Ιντλ μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» για την περιπέτεια της υγείας του.

Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση και η χειρουργική επέμβαση που υπεβλήθη, βοήθησαν τα μέγιστα ώστε «να τη βγάλει καθαρή».

Ο ίδιος δεν έχασε στιγμή το χιούμορ του. «Όχι δεν έκλαψα. Είμαι Βρετανός. Προσπαθούμε να μη δείξουμε τα αισθήματά μας μπροστά στον κίνδυνο» απαντά στην ερώτηση για το πώς αντέδρασε όταν άκουσε τα καλά νέα. «Μόνο γέλασα» συνέχισε.

Η στάση του απέναντι στο πρόβλημα υγείας του δεν ήταν ούτε αδιάφορη ούτε πολύ «σοβαρή». Ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού και προσπάθησε να κοιτά πάντα τη «φωτεινή πλευρά της ζωής», όπως έκανε και ο Mr Cheeky στο «Life of Bryan» που «against all odds» τραγουδά το «Always Look on the Bright Side of Life» -τραγούδι που έγραψε ο ίδιος ο κωμικός και έγινε τεράστια επιτυχία σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Περιγράφει, μάλιστα, και ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι η ζωή μοιάζει περισσότερο με κωμωδία παρά την τραγικότητα των στιγμών που επιφυλάσσει στον κάθε ταξιδιώτη.

Πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο Project «Θάνατος, το μιούζικαλ». Η πλοκή του ήταν απλή: Ένας σεναριογράφος που ετοιμάζει το συγκεκριμένο έργο, μαθαίνει ότι πεθαίνει. Ο Eric Idle θυμάται ότι είχε ρωτήσει τον γιατρό του: «Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεφορτωθείς έναν χαρακτήρα;». Και εκείνος τού απάντησε: «Καρκίνος στο πάγκρεας».

«Είναι ο ίδιος γιατρός που μου ανακοίνωσε ότι έγινα καλά και ξεπέρασα τον καρκίνο. Γι' αυτό και γέλασα» τόνισε ακόμη. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό του, όταν συνειδητοποίησε ότι τελικά θα ζήσει.

Η στάση ζωής του Τζορτζ Χάρισον που επηρέασε τον Έρικ Ιντλ

Στη Βρετανία, μόλις το 7,3% επιζεί με καρκίνο στο πάγκρεας 5 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση. «Κάποιοι πεθαίνουν μέσα σε τρεις εβδομάδες. Είναι πολύ γρήγορο» είπε ο Έρικ Ιντλ, κάνοντας και μια αναφορά στον Τζορτζ Χάρισον, το ένα από τα τέσσερα «Σκαθάρια», με τον οποίο τους συνέδεε βαθιά φιλία.

«Ήμουν δίπλα του όταν είχε αρρωστήσει και πέθαινε. Είχε ασπαστεί τον Ινδουισμό και συνήθιζε να μου λέει: "Έχεις όσα χρήματα θες και μπορείς να γίνεις ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο, όμως παρ' όλα αυτά ξέρεις ότι θα πεθάνεις". Το να τον βλέπω να πεθαίνει ήρεμος, χωρίς ίχνος πανικού, θλίψη ή πίκρα ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα για εμένα» εξήγησε.

Η ταινία «Life of Bryan» γυρίστηκε με χρήματα που έβαλε ο Τζορτζ Χάρισον.

O Eric Idle με τον George Harrison στα γυρίσματα της ταινίας «Ένας προφήτης μα τι προφήτης» © YouTube

Οι Monty Python θεωρούνται οι «Beatles» της κωμωδίας. Απέκτησαν φανατικό κοινό τόσο στη Βρετανία όσο και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς κατάφεραν να παρουσιάσουν τα βρετανικά στερεότυπα μέσα από ένα σουρεαλιστικό πρίσμα.  Η σάτιρά τους σε «παραδοσιακές» αρχές, όπως η θρησκεία, έχει αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου. «Life of Bryan» (σ.σ. Ένας προφήτης μα τι προφήτης), «Monty Python and the Holy Grail» και «The Meaning of Life» είναι χαρακτηριστικές ταινίες που αφήνουν ως παρακαταθήκη πίσω τους.