Κοσμος

Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Μονόδρομος η στήριξη της Ουκρανίας με όπλα

Ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας  

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Himars, το αμερικανικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί
Himars, το αμερικανικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί © EPA/POOL

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας την ανακατάληψη του Λιμάν στο Ντονέτσκ.

Στην Ουκρανία η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό δείχνει ότι το Κίεβο σημειώνει προόδους και είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα Κυριακή (2/10) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είδαμε ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια νέα πόλη, τη Λιμάν, και αυτό καταδεικνύει ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο και είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χάρη στο θάρρος, χάρη στη γενναιότητα, τις ικανότητές τους αλλά φυσικά και χάρη στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι (π.χ. εκτοξευτήρες HIMARS)», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, εκτίμησε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιταχθεί η διεθνής κοινότητα στην παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας είναι να εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να ληφθεί με την ομόφωνη έγκριση των 30 συμμάχων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Συμμαχία στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ θα έχει σθεναρή και κοινή απάντηση από κάθε άποψη» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Στα χέρια των Ουκρανών το Λιμάν - Άτακτη υποχώρηση των Ρώσων | 02/10/2022 | ΕΡΤ

Μακρόν σε Ζελένσκι: Ετοιμάζουμε νέες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια, της Χερσώνα και του Λουχάνσκ.

«Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων» γνωστοποίησε ακόμη η γαλλική προεδρία.

Η ΕΕ αντέδρασε την Τετάρτη στην προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας προτείνοντας κυρίως την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και νέων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.

Επίσης, το Παρίσι καταδίκασε την κράτηση του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τον οποίο ελέγχει η Ρωσία, του Ιχόρ Μουράσοφ. Ο Ουκρανός αξιωματούχος συνελήφθη την Παρασκευή από ρωσική περίπολο.

Μακρόν και Ζελένσκι «υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη να επιτραπεί πολύ σύντομα να αλλάξει το ουκρανικό προσωπικό που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού» στη Ζαπορίζια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ