Κοσμος

Η ψηφιακή κλωνοποίηση του Τουβαλού είναι η μόνη του ελπίδα να σώσει το έθνος του

Η χώρα εκτιμάται πως θα βυθιστεί ως το 2100

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τουβαλού
Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τουβαλού © Wikimedia Commons

Το Τουβαλού στα πρόθυρα της εξαφάνισης - Η λύση του ψηφιακού κλώνου - Η ανάγκη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν το Τουβαλού εξαφανιστεί κάτω από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, οι κάτοικοί του επιθυμούν να διατηρήσουν κάπου την εθνική τους κληρονομιά - και αυτό θα μπορούσε να είναι μια εικονική εκδοχή του μικροσκοπικού έθνους του Ειρηνικού.

Η παγκόσμια θέρμανση απειλεί να βυθίσει το Τουβαλού μέχρι το τέλος του αιώνα και οι 12.000 κάτοικοί του σκέφτονται το μέλλον.

Ο Δρ Eselealofa Apinelu, πρώην γενικός εισαγγελέας του Τουβαλού και νυν ύπατος αρμοστής στα Φίτζι, δήλωσε στο συνέδριο State of the Pacific την Πέμπτη ότι οι κάτοικοι του Τουβαλού χρειάζονται «κάτι στο οποίο μπορούν να κρατηθούν».

«Όταν τελικά συμβεί αυτό, ότι το Τουβαλού έχει εξαφανιστεί και το μόνο που έχουν είναι αυτός ο εικονικός κόσμος. θα πρέπει πάντα να είμαστε σε θέση να θυμόμαστε το Τουβαλού όπως είναι, πριν εξαφανιστεί», δήλωσε στο συνέδριο του Τμήματος Υποθέσεων Ειρηνικού του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Ο πολιτισμός και οι αξίες του Τουβαλού θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν σε έναν «ψηφιακό κλώνο», που θα στεγάζεται κάπου όπως το metaverse.

Ο Apinelu δήλωσε ότι «πρέπει να αποθηκευτεί κάπου ότι υπήρχε μια χώρα που ονομάζεται Τουβαλού. Είναι κάτι σαν την ύστατη επιλογή», είπε.

«Όταν συμβεί το αναπόφευκτο και το Τουβαλού εξαφανιστεί, νομίζω ότι η ιδέα τότε είναι να το διατηρήσουμε, να το συντηρήσουμε σε μια κατάσταση ώστε οι γενιές των Τουβαλού να μπορούν να το εξετάσουν. Αυτή είναι η ιδέα της ψηφιοποίησης. [Αλλά] δεν μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε τους ανθρώπους. Είναι εύκολο να μιλάμε για τη γη. Πρέπει να εμπλέξουμε τους ανθρώπους, αυτό είναι κάτι που ακόμη εξετάζουμε - πώς να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Apinelu κάλεσε τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, να επιτρέψουν στους κατοίκους του Τουβαλού ευκολότερη πρόσβαση στο μεταξύ, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν άλλες πιθανές πατρίδες πριν η άνοδος της στάθμης τους αναγκάσει να μεταναστεύσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ