Μουσικη

Οι μεγάλοι ερμηνευτές Viktoria Mullova και Alasdair Beatson θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μουσικό ταξίδι από τον Κλασικισμό μέχρι τη μουσική του σήμερα

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Viktoria Mullova

H Viktoria Mullova με τον σκωτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson επιστρέφουν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής

Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες σολίστ του βιολιού, στην εποχή μας. Κινείται με εντυπωσιακή ευελιξία από το Μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική, και οι ερμηνείες της χαρακτηρίζονται από βαθιά ειλικρίνεια και συγκινητική αμεσότητα. H Viktoria Mullova, η αγαπημένη βιολονίστα του ελληνικού κοινού επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με τον σκωτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson, που διαπρέπει εδώ και χρόνια στη διεθνή μουσική τόσο ως σολίστ, όσο και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, ερμηνεύοντας κλασικό ρεπερτόριο αλλά και δημιουργίες της ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης εργογραφίας με τόλμη και φαντασία.

Στο ταξίδι της Viktoria Mullova και του Alasdair Beatson από τον Κλασικισμό μέχρι τη μουσική του σήμερα, βασικούς σταθμούς αποτελούν δύο αριστουργηματικές σονάτες για βιολί και πιάνο του Ludwig van Beethoven, η Τέταρτη και η Έβδομη, αλλά και το λαμπερό Ροντό σε σι ελάσσονα του Franz Schubert. Ο διάλογος ανάμεσα στα δύο μουσικά όργανα συμπληρώνεται από τις δημιουργίες δύο καθιερωμένων πλέον συνθετών του 20ού αιώνα: τα έργα Distance de fée (Αιθέριες αποστάσεις) του Ιάπωνα Toru Takemitsu και Fratres (Αδελφοί) του Εσθονού Arvo Pärt.  

Η εμφάνιση της Viktoria Mullova και του Alasdair Beatson στο Μέγαρο εντάσσεται στις εκδηλώσεις των κύκλων Μεγάλοι Ερμηνευτές – Violin Masters.

Viktoria Mullova
Η βιολονίστα Viktoria Mullova συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Sibelius το 1980 και το Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Tchaikovsky, δύο χρόνια αργότερα. Η δεύτερη φορά ήταν το 1983 όταν αυτομόλησε από τη Σοβιετική Ένωση στη Δύση. Έκτοτε έχει εμφανιστεί με τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου και με τους διασημότερους μαέστρους σε μεγάλα φεστιβάλ και κέντρα συμφωνικής μουσικής. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το Μπαρόκ και την κλασική εποχή μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και την πειραματική μουσική.
Η Viktoria Mullova φημίζεται για τις ερμηνείες αναφοράς της σε έργα Bach για σόλο βιολί ή για βιολί και ορχήστρα, τα οποία έχει ερμηνεύσει και σε πολλά cd της, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ειδικά οι δισκογραφικές της καταθέσεις με σονάτες και παρτίτες για σόλο βιολί του Bach αποτελούν ορόσημο για την καλλιτεχνική πορεία της, καθώς κέρδισαν βαθμολογία πέντε αστέρων από τους μουσικοκριτικούς σε όλο τον κόσμο και την έφεραν ακόμη πιο κοντά στο κοινό μέσα από διεθνή ρεσιτάλ με συνθέσεις για σόλο βιολί του λαμπρού γερμανού μουσουργού.

Η Viktoria Mullova


Από το 2000 έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργική σύγχρονη μουσική, παίζοντας world, jazz και pop, εξερευνώντας την τσιγγάνικη παράδοση και τις επιρροές της στην κλασική και την jazz και ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία, σε ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις, μελωδίες γνωστών βραζιλιάνων συνθετών (Jobim, Veloso, Nucci). Έχει επίσης παραγγείλει έργα σε νεαρούς σύγχρονους συνθέτες (Trainer, Larcher, Fujikura). Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αυτές τις ενδιαφέρουσες πτυχές της μουσικής προσωπικότητας της Viktoria Mullova μέσα από τις συνεργασίες της (residencies) με σημαντικά φεστιβάλ και σύνολα καθώς και με συμφωνικές αίθουσες στο Λονδίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, τη Βρέμη, τη Βαρκελώνη και το Ελσίνκι.
Αυτή τη σεζόν, η Viktoria Mullova συμπράττει με γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες και διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιμουσικούς, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις εμφανίσεις της ως μέλος του ντούο Music we Love με τον κοντραμπασίστα Misha Mullov-Abbado και τα ρεσιτάλ της με τον πιανίστα Alasdair Beatson. Πολλά cd της εκτενούς δισκογραφίας της, σολιστικής ή σε συνεργασία με διακεκριμένους σολίστ και κορυφαία ορχηστρικά σύνολα ή σχήματα μουσικής δωματίου, έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές διεθνώς.
Παίζει με βιολιά Stradivarius «Jules Falk» του 1723 ή Guadagnini.

Alasdair Beatson
Περιζήτητος σολίστ αλλά και πιανίστας με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική δωματίου, ο σκωτσέζος Alasdair Beatson πραγματοποίησε την προηγούμενη σεζόν, εμφανίσεις στο Ουίγκμορ Χολ και ηχογραφήσεις για το BBC Radio 3 σε συνεργασία με διακεκριμένους μουσικούς και γνωστές ορχήστρες.
Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική των Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Schubert και Schumann, τις συνθέσεις για σόλο πιάνο αλλά και μουσικής δωματίου των Fauré, Bartók και Janáček, τα κοντσέρτα των Bach, Bartók, Britten, Fauré, Hindemith, Messiaen και Mozart, αλλά και τις σύγχρονες δημιουργίες των Adès, Benjamin και Birtwistle. Στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η πρώτη εκτέλεση του νέου κοντσέρτου για πιάνο που συνέθεσε γι’ αυτόν η Helena Winkelman.
Έχει εμφανιστεί με τα σύνολα: Britten Sinfonia, Βιρτουόζοι της Μόσχας, Ορχήστρα Δωματίου της Σκωτίας, Scottish Ensemble, Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, Συμφωνική Ορχήστρα Sønderjyllands και Tapiola Sinfonietta.

Alasdair Beatson


Στις πρόσφατες ηχογραφήσεις του συγκαταλέγονται ένα ρεσιτάλ για σόλο πιάνο με έργα  Schumann, Schoenberg, Ravel, Korngold και Schubert, καθώς και ένας δίσκος σε συνεργασία με τη Viktoria Mullova με σονάτες Beethoven για βιολί και φορτεπιάνο. Έχει ηχογραφήσει cd για λογαριασμό πολλών δισκογραφικών εταιρειών, είτε ως σολίστ είτε ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, παίζοντας σε σύγχρονα πιάνα αλλά και σε πληκτροφόρα εποχής.
Διδάσκει πιάνο στο Βασιλικό Ωδείο του Μπέρμιγχαμ και συνεργάζεται με το Chamber Studio του Λονδίνου. Από το 2012 έως το 2018, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Musique à Marsac, το οποίο και ίδρυσε, ενώ από το 2019 κατέχει την ίδια θέση στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Έρνεν (Ελβετία).

Τιμές εισιτηρίων: 11€(φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 16€, 26€, 34€, 42€, 52€, 60€
Διάρκεια: 110 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)
Eισιτήρια :210 72 82 333/ megaron.gr

26/10 Viktoria Mullova - Alasdair Beatson στο Μέγαρο

Πληροφορίες
http://www.megaron.gr 
https://www.facebook.com/megaron.gr   
https://www.instagram.com/megaron_athens/ 
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ