Κοσμος

Kαι τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream

Η Δανία εκτιμά πως έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η διαρροή φυσικού αερίου από τον αγωγό του Nord Stream
Η διαρροή φυσικού αερίου από τον αγωγό του Nord Stream © Twitter

Nord Stream: Τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στους αγωγούς, σύμφωνα με το λιμενικό της Σουηδίας - Η Δανία εκτιμά πως έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο.

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε η Τζένι Λάρσον.

Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Η Δανία εκτιμά πως έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο 

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους αγωγούς

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας σε αγωγούς, πλατφόρμες και σταθμούς LNG λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν επόμενοι, αντίστοιχοι στόχοι, πόσοι και ποιοι. Από την πλευρά της, η Νορβηγία αύξησε ήδη τα επίπεδα ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες της με εμφανή την παρουσία του στρατού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) να προχωρά σε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με σαμποτάζ.

Παράλληλα, για ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας» κάνει λόγο η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB. Ειδικότερα, οι Ρώσοι αναμένεται να θέσουν το εν λόγω θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συγκληθεί αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσει τις διαρροές στον Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Να θυμίσουμε πως η ρωσική πλευρά είχε αποδεκτεί από την αρχή το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί τις αιτιάσεις περί εμπλοκής της. Αντίθετα, «έριξε το μπαλάκι» στις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τη Ρωσία είναι πίσω από το σαμποτάζ.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. «Είναι γελοίο η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», απάντησε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

Ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ζήτημα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ήδη η Γερμανία, ενώ έχει ενταθεί η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και έχει ζητηθεί από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι αποτέλεσμα «σκόπιμης ενέργειας».

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Μπορέλ και συμπλήρωσε, λέγοντας πως μεταφέρει την ανησυχία της ΕΕ για την εξέλιξη αυτή αναφέροντας ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

Ανοικτά σε σαμποτάζ αποδίδει το ΝΑΤΟ τις διαρροές του αγωγού Nord Stream - Το βίντεο της έκρηξης

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.

«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος», δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Aerial footage of leak in Danish waters from Nord Stream 1 pipeline

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις «μυστηριώδεις» διαρροές που ακολούθησαν έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 και στον πρόσφατο εντοπισμό πτήσεων drone που αναφέρθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από τις πλατφόρμες τους στα νορβηγικά χωρικά ύδατα.

Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας», έπειτα από τον εντοπισμό drone που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα ή επίθεση.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν από τις θεαματικές διαρροές έπειτα από εκρήξεις που επηρεάζουν από την Δευτέρα τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν την Ρωσία και την Γερμανία.

«Πολλά πράγματα μπορούν να δείχνουν σαμποτάζ», δήλωσε ο Τέργε Αασλαντ. Για πράξη σαμποτάζ έκανε επίσης λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Δανία και η Σουηδία.

Η Νορβηγία, ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης στην θέση της Ρωσίας, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, συνδέεται με την ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ευάλωτο σε σαμποτάζ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ