Κοσμος

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 μπορεί να αχρηστευθεί «για πάντα»

Τι εκτιμούν για τη διάβρωση από το αλάτι της θάλασσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nord Stream
Nord Stream 1 © ΕPA Pool

Nord Stream 1: Μπορεί να αρχηστεύτηκε για πάντα, σύμφωνα με τους Γερμανούς.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι o αγωγός Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ήδη ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ζήτημα, ενώ έχει ενταθεί η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και έχει ζητηθεί από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά κυρίως την προστασία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου οι οποίοι κατασκευάζονται στην ίδια περιοχή, αλλά και των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών.

«Οι συνθήκες αυτού του ανησυχητικού γεγονότος πρέπει να διευκρινιστούν γρήγορα και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς μας δείχνει για άλλη μία φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από κρίσιμες υποδομές - συμπεριλαμβανομένου και του νερού», δήλωσε η υπουργός 'Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες.

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα», ανέφεραν.

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. μίλησαν νωρίτερα (ευθέως ή εμμέσως) για σαμποτάζ στους δύο αγωγούς. Σχετική δήλωση έκανε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ για «σκόπιμη ενέργεια» έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αμφότεροι δείχνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το Spiegel.

Τις παραπάνω κατηγορίες, όπως αναμενόταν, απέρριψε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ να υπογραμμίζει ότι είναι «βλακώδες και παράλογο» να κατηγορείται η Ρωσία για τις διαρροές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ