Κοσμος

Οι γυναίκες στο Ιράν απέναντι στην «πλήρη ισχύ» του καθεστώτος - Συνελήφθη η κόρη πρώην προέδρου

Ποια είναι η Φαεζέχ Χασεμί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολυήμερες διαδηλώσεις στο Ιράν
Πολυήμερες διαδηλώσεις στο Ιράν © Stringer/Anadolu Agency via Getty Imagesax

Ιράν: Η συνέχεια στις διαδηλώσεις, οι απειλές του καθεστώτος και η σύλληψη της κόρης πρώην προέδρου

Η ηγεσία της αστυνομίας του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι δυνάμεις της θα αντιταχθούν «με όλη τους την ισχύ» στους διαδηλωτές που διαδηλώνουν εδώ και 12 ημέρες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

«Σήμερα οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάποιοι ταραχοποιοί προσπαθούν να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια του έθνους χρησιμοποιώντας κάθε πρόφαση», ανακοίνωσε η διοίκηση της αστυνομίας.

«Το προσωπικό της αστυνομίας θα αντιταχθεί με όλη του την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσουν αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα», συνέχισε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ μετά την 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις τάξεις της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί περιλαμβάνονται στους 60 θανάτους.

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί έκτοτε.

Συνελήφθη η κόρη πρώην προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου Fars, έχουν σκοτωθεί συνολικά 60 άτομα από τις 16 Σεπτεμβρίου ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 10 νεκρούς αστυνομικούς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Right (IHR), με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ανάμεσά τους «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά».

Στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα χθες στην Τεχεράνη, συνελήφθη μεταξύ άλλων και η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε στενός συνεργάτης του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν το 1979. Θεωρείτο ικανός πολιτικός, ενώ παρέμεινε επί δεκαετίες στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος παρά τις μετριοπαθείς απόψεις του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ΜΚΟ αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών που τους πέταξαν πέτρες, πυρπόλησαν περιπολικά και δημόσια κτίρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ