- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεπερνούν τις 1.200 οι συλλήψεις πολιτών στο Ιράν - «Καζάνι που βράζει» η χώρα
Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις
Ιράν: Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Οι αρχές στο Ιράν έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών πριν δέκα ημέρες, έγινε γνωστό σήμερα.
«Στη διάρκεια των ταραχών αυτών των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί 450 ταραξίες στη Μαζανταράν», στο βόρειο Ιράν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Μοχαμάντ Καριμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.
Το Σάββατο οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη 739 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 60 γυναικών, στη Γκουιλάν, επαρχία γειτονική της Μαζανταράν.
Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, το πρακτορείο Fars μετέδωσε τη σύλληψη 88 διαδηλωτών στην επαρχία Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές προχώρησαν και σε άλλες συλλήψεις στις πόλεις Ζανζάν, Καράζ και Κερμάν.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα». Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ταραξίες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και προξένησαν ζημιές σε δημόσια περιουσία σε κάποιες περιοχές της Μαζανταράν υπό την καθοδήγηση ξένων πρακτόρων», κατήγγειλε ο Καριμί.
Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών έπειτα από 10 ημέρες κινητοποιήσεων στη χώρα μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».
Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.
Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Παράλληλα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι απόπειρες των ΗΠΑ να παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία του Ιράν με αφορμή τις διαδηλώσεις.
Η Τεχεράνη έχει καταγγείλει την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τους ταραξίες και επιζητεί να αποσταθεροποιήσει την Ισλαμική Δημοκρατία.
«Η Ουάσινγκτον πάντα προσπαθεί να αποδυναμώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράν, αν και έχει αποτύχει», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο Nour News.
Στη σελίδα του στο Instagram ο Καναανί κατηγόρησε τους ηγέτες των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών ότι εκμεταλλεύονται το τραγικό συμβάν για να στηρίξουν «ταραξίες» και αγνοούν «την παρουσία εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας υπέρ του συστήματος».
Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε σήμερα τις φωτογραφίες διαδηλωτών, ανάμεσά τους γυναικών σε δρόμους της Κομ, μιας ιερής πόλης για τους σιίτες που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.
Στρατιωτικοί θεσμοί και θεσμοί των δυνάμεων ασφαλείας δημοσίευαν τις εικόνες αυτές των «υποκινητών των ταραχών» και ζήτησαν από τους πολίτες «να τους ταυτοποιήσουν και να ενημερώσουν τις αρχές», πρόσθεσε το πρακτορείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η «ψυχρή» ατμόσφαιρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόφαση Τραμπ
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά τον εντοπισμό αδενοκαρκινώματος στον πνεύμονα
Η πρεμιέρα στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε νέα ερωτήματα
Νέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η μάχη για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής συνεχίζεται
«Υπάρχουν όρια, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», το μήνυμα της πρωθυπουργού
Άγνωστο τι θα κάνει μετά την παραίτησή της
Τα μηνύματα σε φίλο του ότι δεν έβρισκε ουσιαστικούς ρόλους
Η εκτίμηση για την ανάρρωσή του
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.