Κοσμος

Αντιδιαδηλώσεις στο Ιράν - Συνελήφθη δημοσιογράφος που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Αμινί

Χιλιάδες στους δρόμους υπέρ της μαντίλας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της μαντίλας στο Ιράν
© Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Κρατικές αντιδιαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν. Με συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων απαντά το καθεστώς στην «επανάσταση της μαντίλας».

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί.

Οι συλλήψεις αυτές συμπίπτουν με τον πολλαπλασιασμό των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, όπως έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του.

Παράλληλα, συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, μια δημοσιογράφος της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η Χαμεντί.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Αντιδιαδηλώσεις και προσπάθεια ελέγχου από το καθεστώς

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των ιρανικών αρχών προκειμένου να υπερασπιστούν την ισλαμική μαντίλα. Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις αντιδιαδηλώσεις, κατηγόρησαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι είναι «στρατιώτες του Ισραήλ», ενώ φώναξαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ», συνθήματα που συνήθως χρησιμοποιεί το ανώτατο ιερατείο της χώρας για να εκφράσει τη στήριξη του στις αρχές.

«Όσοι προσβάλλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελούνται», φώναζαν επίσης οι συγκεντρωμένοι.

Κρατικές αντιδιαδηλώσεις στο Ιράν
© EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Κρατικές αντιδιαδηλώσεις στο Ιράν
© EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Κρατικές αντιδιαδηλώσεις στο Ιράν
© EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Κρατικές αντιδιαδηλώσεις στο Ιράν
© EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH

Νωρίτερα, ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα.

Ο στρατός διαμήνυσε ότι «αυτές οι ενέργειες (σ.σ. διαδηλώσεις) αποτελούν μέρος της διαβολικής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

Πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις».

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ